Αργεντινή: Ο κεντροαριστερός Α. Φερνάντες νέος πρόεδρος της χώρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Από τον πρώτο γύρο κρίθηκαν οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή με την επικράτηση του κεντροαριστερού περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες έναντι του απερχόμενου κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι. Ο Φερνάντες με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων έλαβε 47,79% και ο Μάκρι 40,71%, ενώ σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών της χώρας, η συμμετοχή έφτασε το 80%.

Σε δηλώσεις του ο νικητής των εκλογών τόνισε ότι θα συνεργαστεί «με όποιον τρόπο μπορεί» με τον Μάκρι για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων.

Ο Μάκρι αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη τον Φερνάντες, προσθέτοντας πως τον προσκάλεσε να πάει στο προεδρικό μέγαρο σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, που θεωρεί ουσιώδη για την εξασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές.

Ο Φερνάντες, έχοντας στο πλευρό του την εκλεγμένη αντιπρόεδρό του Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, προειδοποίησε ότι «οι ημέρες που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολες», εν μέσω των ηχηρών επευφημιών των υποστηρικτών του.

«Ασφαλώς θα συνεργαστούμε με την απερχόμενη κυβέρνηση με όποιον τρόπο μπορούμε, όμως το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι ο λαός της Αργεντινής να πάψει να υποφέρει μια για πάντα», πρόσθεσε. Τόνισε πως η μεγάλη πόλωση των τελευταίων μηνών, «το “εμείς” και “αυτοί”, έχει πλέον τελειώσει».

Ο Φερνάντες ήταν το φαβορί ήδη από τον Αύγουστο, όταν είχε σαρώσει στις προκριματικές εκλογές, καταγράφοντας διαφορά 17 μονάδων έναντι του Μάκρι, που είχε θεωρηθεί αδύνατο να καλυφθεί.

Η Αργεντινή, που κατατάσσεται κοντά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εξαγωγές σιτηρών και βρίσκεται στην πρωτοπορία σε τομείς όπως το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, αναμένεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της, που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση και εξαιτίας αυτού πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα αυτό που θα έρθει. Θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε όλοι», είπε χθες ο Φερνάντες καθώς ψήφιζε στο Μπουένος Άιρες.

Η κατάσταση της οικονομίας σφράγισε την τύχη του 60χρονου Μάκρι, καθώς η χώρα βρισκόταν σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο, η αναπτυξιακή προοπτική έχει σκοτεινιάσει, ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 50%, οι θέσεις εργασίας μειώνονται, ενώ το ποσοστό της φτώχειας ανεβαίνει με ραγδαίο ρυθμό.

Η κρίση πυροδοτήθηκε το 2018, όταν η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο άρχισε να κατρακυλάει και το δημόσιο χρέος διογκώθηκε, αναγκάζοντας τον απερχόμενο πρόεδρο να ζητήσει δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα δανείστηκε εν τέλει 57 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ.

Ο Φερνάντες καλείται να διεξαγάγει τις κρίσιμες συνομιλίες με τους πιστωτές εν μέσω των ανησυχιών ότι η Αργεντινή ενδέχεται να κηρύξει στάση πληρωμών, όπως εκείνη του 2001, από την οποία η χώρα χρειάστηκε χρόνια για να συνέλθει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ