Η προσφορά της ναυτιλίας των Ελλήνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκει τη ναυτιλία των Ελλήνων σε μια φάση αναδιοργάνωσης από σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου.

Ωστόσο τα Ελληνικά εμπορικά πλοία και τα πληρώματα τους έσπευσαν αμέσως να συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις και ήδη από το 1939 είχαν μπει στο στόχαστρο των γερμανικών υποβρυχίων.

Το τέλος του πολέμου βρίσκει την Ελληνική ναυτιλία κυριολεκτικά κατεστραμμένη. Οι απώλειες και σε έμψυχο, όσο και σε άψυχο υλικό είναι βαρύτητες για τη ναυτιλία του τόπου.

Συγκεκριμένα το 1939, με την έναρξη του πολέμου η ελληνική εμπορική ναυτιλία κατέχει την ένατη θέση παγκοσμίως με 577 εμπορικά πλοία, συνολικής χωρητικότητας 1.666.859 τόνων.

Επιπλέον υπήρχαν άλλα 124 ατμόπλοια συνολικής χωρητικότητας 454.318 τόνων που άνηκαν μεν σε Έλληνες, αλλά είχαν υψωμένες ξένες σημαίες.

Αν και η Ελλάδα έμεινε ουδέτερη από την έναρξη του πολέμου μέχρι και την 28η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά έθεσε ευθύς εξ αρχής στη διάθεση των Συμμάχων τον υπό ελληνική σημαία εμπορικό στόλο.

Το Ελληνικό εμπορικό ναυτικό συνέχισε να υπηρετεί τις συμμαχικές ανάγκες, όχι μόνο μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1944, αλλά και μέχρι την ολοκληρωτική συντριβή του Άξονα τον Αύγουστο 1945.

Στον πόλεμο η Ελλάδα συμμετείχε με περίπου 600 πλοία του εμπορικού ναυτικού και 20.000 ναυτικούς. Από τα πλοία αυτά τα 320 ήταν ποντοπόρα και σε αυτά υπηρετούσαν 10.000 ναυτικοί.

Εν τέλει το τίμημα του πολέμου υπήρξε ιδιαίτερα βαρύ για το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό.

Συνολικά εκτιμάται πως ο αριθμός των πλοίων που καταγράφηκαν ως χαμένα έφτασαν τα 975 σε αριθμό, εκ των οποίων 52 ήταν επιβατηγά, 372 φορτηγά και 551 ιστιοφόρα.

Οι θυσίες σε πλοία και ναυτικούς συνεχίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου μέχρι να εκκαθαριστούν οι νάρκες που είχαν ποντιστεί σε μεγάλες αριθμούς στις διάφορες θάλασσες.

Οι μεγαλύτερες απώλειες της Ελληνικής ναυτιλίας , όπως διευκρίνισε, οφείλονται στη δράση γερμανικών υποβρυχίων κυρίως στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το 72% του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου χάθηκε στον πόλεμο η λήξη του οποίου βρίσκει την Ελλάδα με 152 πλοία συνολικής χωρητικότητας 530.000 τόνων.

Τουλάχιστον 2.500 Έλληνες ναυτικοί χάθηκαν σε αυτή την άνιση μάχη, ενώ άλλοι τόσοι έμειναν αντιμετώπισαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μετά το τέλος του πολέμου εξαιτίας των κακουχιών.