Ασύμφορα τα scrubbers στα δεξαμενόπλοια – Αυξάνουν τους ναύλους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι πολλοί υψηλοί ναύλοι που επικρατούν αυτή την περίοδο στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων λειτουργούν σαν αντικίνητρο για την εγκατάσταση scrubbers ενόψει της αλλαγής των κανονισμών για τα αποθειωμένα καύσιμα το 2020. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως τους παράγοντες της ελληνόκτητης ναυτιλίας οι οποίοι είχαν επισημάνει από πολύ νωρίτερα το γεγονός.

Όπως έγινε γνωστό η DHT Holdings σχεδιάζει να αναβάλει την εγκατάσταση scrubbers σε έξι δεξαμενόπλοια της. Μιλώντας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου ο Svein Moxnes Harfjeld, Co-Chief Executive Officer της DHT Holdings, έδωσε μια αναλυτική περιγραφή για το πρόγραμμα εγκατάστασης scurbbers που υλοποιεί η DHT Holidngs.

Ειδικότερα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εγκατάστασης σε οκτώ VLCC ενώ σε άλλα δυο, οι εργασίες γίνονται αυτή την περίοδο. Μένουν άλλα έξι VLCC για τα οποία η εταιρεία εξετάζει την περίπτωση της αναβολής εγκατάστασης, λόγω των συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο στην αγορά ναύλων. Για τα έξι αυτά πλοία η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά τόνισε.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης scrubbers της DHT Holdings είναι αξίας 70 εκατ. δολαρίων και μέχρι τώρα έχει καταβάλλει 34,5 εκατ. δολ.

Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή οι ναύλοι των VLCC κυμαίνονται κατά περίπτωση κοντά στα 100.000 δολάρια την ημέρα