Μicrosoft: Ιστορικό ρεκόρ, μετά το συμβόλαιο με το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Microsoft ήταν ο μεγάλος νικητής διαγωνισμού του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για ένα συμβόλαιο αξίας 10 δισ. δολαρίων. Και οι επενδυτές την επιβράβευσαν για την επιτυχία της αυτή, οδηγώντας τη μετοχή της σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η μετοχή ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως και 3,5% στα 145,67 δολάρια, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ των 142,37 δολαρίων.

Η Microsoft κέρδισε το συμβόλαιο Joint Enterprise Defence Infrastructure ή JEDI, το οποίο προβλέπει ότι θα παρέχει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για δέκα χρόνια.

Αναλυτές πρόεβλεπαν ότι το συμβόλαιο θα δοθεί στην Αmazon, με αποτέλεσμα οι μετοχές της τελευταίας να βρεθούν υπό ελαφρά πίεση στον απόηχο της εξέλιξης. Η υπόθεση έχει και έντονα πολιτικό χαρακτήρα με πολιτικούς σχολιαστές να επισημαίνουν πως είναι γνωστά τα αρνητικά αισθήματα του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Amazon και του ιδρυτή της, Τζεφ Μπέζος.

Τους τελευταίους μήνες μάλιστα ο Τραμπ είχε εμμέσως παρέμβει στον διαγωνισμό, αναρωτώμενος δημοσίως εάν η διαδικασία (που φαινόταν να οδηγεί προς την Amazon) ήταν δίκαιη. Η παρέμβαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ να ανοίξει έρευνα για το διαγωνισμό και να συμμετέχει σε πολυάριθμα ενημερωτικά briefing για το συμβόλαιο. Ο Έσπερ αποσύρθηκε από το τελικό στάδιο της διαδικασίας λήψης της απόφασης.

Σε ανακοίνωσή της η Αmazon εξέφρασε την έκπληξή της για την απόφαση. «Η Amazon Web Services είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης στο cloud computing και μία λεπτομερής αποτίμηση, που θα εστίαζε αποκλειστικά στα πλεονεκτήματα της κάθε πρότασης θα είχε οδηγήσει σαφώς σε άλλο αποτέλεσμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.