Μητσοτάκης: Δεχόμαστε ασύμμετρες ροές προσφύγων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Η χώρα μου δέχεται ασύμμετρες ροές προσφύγων σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 4η Ευρωαραβική Σύνοδο στην Αθήνα.

Απαντώντας δε στον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι γυρίζει μετά βίας τους μετανάστες στην Τουρκία ξεκαθάρισε ότι «το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο στην αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας την οποία με αυτή την κυβέρνηση μας θα επιτελεί στο ακέραιο».

«Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί χρειάζεται απ’ όλους νηφαλιότητα κι όχι ρητορικές εξάρσεις» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι αμφισβητεί δεδομένα δεκαετιών και ότι εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και με τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο, καλώντας τη να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.
«Ελέγχουμε τα σύνορα μας, και φροντίζουμε για τους κυνηγημένους, όμως μια και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ωμούς της τα προβλήματα τριών ηπείρων» επισήμανε.

«Χρειάζεται συντονισμός ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών με σοβαρή ενίσχυση των χωρών προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης των μεταναστών… Πρέπει να σταματήσει το χυδαίο εμπόριο ελπίδας, χρειάζεται φύλαξη των συνόρων» τόνισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα «σύνθετο περιβάλλον» στο οποίο δοκιμάζονται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μαζί με την ετοιμότητα των κρατών να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να προστατευτούν τα εθνικά σύνορα.

Ο πρωθυπουργός θα δει σήμερα Τρίτη τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα που θα μιλήσει επίσης στη Σύνοδο.