Ραγδαίες εξελίξεις στην Βρετανία -Ένα βήμα πριν τις πρόωρες εκλογές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε πρόωρες κάλπες πιθανότατα να οδηγηθεί η Βρετανία, μετά την δήλωση  του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν  ότι  το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

«Έλεγα πως είμαστε έτοιμοι για εκλογές και πως η στήριξή μας εξαρτάται από το να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit», δήλωσε ο Κόρμπιν και ανέφερε ότι: «Πληροφορηθήκαμε τώρα από την Ε.Ε. ότι η παράταση του Άρθρου 50 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε, έτσι για τους τρεις επόμενους μήνες, η προϋπόθεσή μας να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας έχει εκπληρωθεί. Θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα μας », πρόσθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εντωμεταξύ, ο  Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε αδιέξοδο, αναγκάστηκε να πει το «ναι» στις Βρυξέλλες για τη νέα τρίμηνη  αναβολή έως τις 31 Ιανουρίου του 2020.

Προκειμένου να μετριάσει τις απώλειες, ο Μπόρις Τζόνσον μήνυσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μην υπάρξει άλλη «καταστροφική» για τη βρετανική δημοκρατία αναβολή και μετεθεσε την ευθύνη στο αναποφάσιστο βρετανικό κοινοβούλιο.

Πάντως, ο  Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτιμά ότι αυτό το βρετανικό κοινοβούλιο είναι «ανίκανο» να φέρει εις πέρας το Brexit. Για τον λόγο αυτό πιέζει προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών. Η απόπειρά του χθες να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές απέτυχε παταγωδώς, καθώς όπως αναμενόταν, χωρίς τη στήριξη των Εργατικών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις θετικές ψήφους των δύο τρίτων που χρειαζόταν.