Στα άκρα κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ για Novartis

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θυελλώδης αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή στο πλαίσιο της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο καθώς μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το αίτημα εξαίρεσης από την Επιτροπή για τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο ενώ είναι προγραμματισμένη και η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Το αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των συναδέλφων τους Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από τις εργασίες της Προανακριτικής που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, είχε αναφερθεί πως πρέπει να μη μετάσχουν ως μέλη στην επιτροπή, καθώς ως πρόσωπα εμπλεκόμενα με κάποιον τρόπο κυρίως στην υπόθεση Novartis, εκτός των άλλων, θα πρέπει να κληθούν με την ιδιότητα του μάρτυρα για να καταθέσουν.

Θα τινάξουν στον «αέρα» τη διαδικασία;

Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει για την εξαίρεση των Πολάκη-Τζανακόπουλου από την Προανακριτική και την πιθανή άρνηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν ή να προχωρήσουν σε αντικατάστασή τους, θεωρείται αρκετά πιθανό να τιναχθεί η όλη διαδικασία στον «αέρα».

«Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλετε»

Το αίτημα από της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδρασή τους.

«Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλετε από εδώ» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν και ετέθη το θέμα, δίνοντας σαφή γεύση των διαθέσεών του.

Η σφοδρή αντίδραση τόσο του ίδιου όσο και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που μεταφέρθηκε και εκτός της αίθουσας συνεδρίασης με ύβρεις και εκδήλωση επιθετικών διαθέσεων κατά βουλευτών της ΝΔ, δεν άφηναν αμφιβολία περί του τι θα επακολουθήσει.

Η ακρότητα των αντιδράσεων μάλιστα φαίνεται πως αιφνιδίασε τους πάντες (έκανε μάλιστα έως και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να νιώθουν αμήχανα) και εκτιμάται πως αποτέλεσε και την αιτία να μη ληφθεί απόφαση εκείνη την ημέρα.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρα κατά την ομιλία του εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός, λέγοντας: «Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της προανακριτικής επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής. Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική. Δεν θα σας βγει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταθέτει ο Φρουζής

Στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής έχει κληθεί να καταθέσει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής για τον οποίο υπήρξαν καταγγελίες από τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι επηρέαζε πολιτικά πρόσωπα.