Με μηδενικό επιτόκιο δανείστηκε σήμερα η Ελλάδα στα εξάμηνα έντοκα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 1 λεπτό

Μετά και την σημερινή δημοπρασία εντόκων εξαμήνου στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από την επιβεβαίωση ότι βρίσκεται στο κλαμπ των χωρών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια.

Το επιτόκιο στα έντοκα 185 ημερών σημείωσε βουτιά στο 0,00% και βρέθηκε στα όρια του αρνητικού επιπέδου, για πρώτη φορά στην ιστορία, ακολουθώντας τα βήματα των εντόκων τριών μηνών, τα οποία στις 9 Οκτωβρίου είδαν το επιτόκιό τους να βυθίζεται στο -0,02% κατά την δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ.

Με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στα όρια του 1,2% και την απόδοση του 5ετούς κοντά στο 0,4%, είναι “λογικό” το επιτόκιο στα εξάμηνα έντοκα να βρεθεί πλέον στο μηδέν. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο στην αντίστοιχη δημοπρασία το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,097%, ενώ στα τέλη Αυγούστου είχει διαμορφωθεί στο 0,15%.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,802 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,88 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η ενίσχυση των προοπτικών της χώρας το τελευταίο διάστημα, μετά και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εκφράζεται εντόνως η  άποψη ότι οι επενδυτές θα κρατήσουν ψηλά τους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι προσφέρουν τις  υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη.