Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο στόχαστρο της υπεύθυνης κοινοπραξίας έχουν μπει οι σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη  θαλάσσια περιοχή πλησίον της Κρήτης.

Τα στοιχεία που μελετώνται, προέρχονται από τις σεισμικές καταγραφές που έκανε η νορβηγική εταιρεία PGS  στην περιοχή της Κρήτης και μαρτυρούν γεωλογική  “τομή”, που προσομοιάζει και είναι ανάλογη της δομής του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ, στα ανοιχτά της Αιγύπτου.

Το Ζορ  αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της Αν. Μεσογείου με πόρους 850 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και άλλαξε συνολικά τα δεδομένα γύρω από τις έρευνες που γίνονται για κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε “Τάλως” και  παραχωρήθηκε  από τα Ελληνικά Πετρέλαια  σε μεγάλα ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας,(γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobil) προκειμένου να γίνουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι εφόσον υπάρχει φυσικό αέριο στη συγκεκριμένη δομή, τότε αυτό θα είναι της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ή αλλιώς των 280 δισ. κυβικών μέτρων.

Το ενδεχόμενο αυτό μέγεθος ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη ή με το δεύτερο μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ.

Αν επαληθευτούν τα στοιχεία, τότε υπολογίζεται ότι  θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας στο φυσικό αέριο για τα επόμενα 70 χρόνια.Βεβαίως για να φτάσουμε στην επιβεβαίωση του κοιτάσματος “Τάλως” και να ξεκινήσει η εμπορική παραγωγή θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια.

Τα στοιχεία  παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πρόοδο των ερευνών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, και επισημάνθηκε τόσο η οικονομική όσο και η γεωπολιτική σημασία των συμμαχιών και των συνεργασιών που έχουν δημιουργηθεί με επίκεντρο την ενέργεια.