Σταϊκούρας: Προαναγγέλλει νέα μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μετά την πρόωρη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% έρχονται νέες ελαφρύνσεις το 2021 στους φόρους ιδιοκτησίας για μικρές και μεσαίες περιουσίες. Ακόμα και μείωση ή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν ως μεγαλοϊδιοκτήτες, όσοι έχουν ακίνητα με αξία 250.000 ευρώ.

Τα δεδομένα αλλάζει το υπερπλεόνασμα μόλις προκύπτει -και όχι κάθε Δεκέμβρη. «Κλειδί» των εξελίξεων όμως θεωρείται η μαζική ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων που μέχρι τώρα παραμένουν στο απυρόβλητο της εφορίας. Από τη στιγμή που πολυτελή ακίνητα στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο, θα φορολογούνται σαν κανονικές βίλες -και όχι όσο τα διαμερίσματα στο Περιστέρι- στο υπουργείο Οικονομικών αρχίζουν ασκήσεις και σενάρια, πέραν των υποσχέσεων για μείωση κατά 30% στον ΕΝΦΙΑ.

«Το πρώτο βήμα έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση 22%» δήλωσε σε συνέντευξή του χθες στον Real FM ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Το επόμενο βήμα είναι ακόμη μία μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον προϋπολογισμό του 2020. Κι αυτό γιατί έχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα, με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει. Και αφορά στον νέο προσδιορισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στη χώρα μας. Στόχος μας, να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020 να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που πληρώνουν πολύ υψηλές υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα μικρομεσαίων που δεν αποφέρουν εισοδήματα, είναι από τις βασικές αιτίες αδυναμίας πληρωμής φόρων και υπερφόρτωσης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών με δυσβάσταχτα χρέη.

Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο ως τον Μάιο του 2020, στην κυβέρνηση θέλουν να φέρουν μείωση του συμπληρωματικού φόρου ή επιβολή του σε ακίνητα αξίας πάνω από 400.000 ή 500.000 ευρώ, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια φορολόγησης μεταξύ Μεσαίας και Μεγάλης Ακινήτης Περιουσίας.

Εφόσον επιλεγεί η οδός της σταδιακής μείωσης (έως κατάργησης) του συμπληρωματικού φόρου, τότε θα μειώνονται κάθε χρόνο οι συντελεστές 0,15% – 1,15% που ισχυουν για τα φυσικά πρόσωπα ή 5,5 -1‰για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ αν καταργείτο ο συμπληρωματικός φόρος ακίνητης περιουσίας.