Τι προβλέπει ο Ποινικός κώδικας: Μόνο με μήνυση θα διώκεται το αδίκημα της απιστίας για τραπεζικά στελέχη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες αφορούν κυρίως θέματα τρομοκρατίας και ποινών για πολυισοβίτες.

Επιπλέον, γίνονται αυστηρότερες οι ποινές για  ρίψη μολότοφ και για  εισβολή σε δημόσια κτίρια.

Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, θα τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών. Αν μάλιστα γίνει χρήση των μολότοφ σε δημόσιο χώρο, ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως και δέκα ετών, καθώς θα θεωρείται κακούργημα.

Για τις τρομοκρατικές απειλές μέσω Διαδικτύου προβλέπεται φυλάκιση έως και τριών ετών ενώ βαριές είναι και οι ποινές και για όσους οδηγούν μεθυσμένοι. Μέχρι και ισόβια κάθειρξη προβλέπεται για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Αίσθηση προκαλεί η αλλαγή σχετικά με το αδίκημα της απιστίας για τραπεζικά στελέχη, τα οποία θα διώκονται μόνο κατόπιν μήνυσης , ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τους κρατικούς λειτουργούς, προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

Ποιές είναι οι αλλαγές

1. Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

2. Για εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία, η εγχώρια νομοθεσία εναρμονίζεται, για πρώτη φορά, με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία και θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό, όλων όσοι θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία.

3. Πέραν της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, τιμωρείται και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

4. Σε κακούργημα μετατρέπεται η δωροδοκία Τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλων, μετατρέπονται και πάλι σε κακούργημα μετά και τις αντιδράσεις από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

5. Ποινή φυλάκισης έως τρία έτη θα επιβάλλεται «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη».

6.Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, κ.τλ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Τι θα ισχύει για τους πολυισοβίτες

Θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή τους και όχι 17, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα.