Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Μια σειρά από νέες διατάξεις προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται σε δημόσια διαβούλευση από την επομένη εβδομάδα και εν συνεχεία θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Οι βασικότερες διατάξεις περιλαμβάνουν:

– «1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί» για όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι και το 3ο παιδί.

«Καμπάνα» 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% όσων βγάζει. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες δεν θα συνδέονται πλέον με το χτίσιμο αφορολογήτου. Ο κύριος Σταϊκούρας επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πλέον χαμηλόμισθοι ξεπέρασαν πέρυσι το 30% σε ηλεκτρονικές δαπάνες.

– Κίνητρα στις επιχειρήσεις για ανανέωση του στόλου των οχημάτων και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

– Εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρίες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κλπ).

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι τα εξής:

– Εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. Γενικότερα πάντως, το πλήρες πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2020, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Νέα κλίμακα με συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 – 20.000 ευρώ παραμένει ίδια (22%) και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελεστές μειώνονται κατά 1 μονάδα.

– Σαν εισόδημα όπου θα επιβάλλεται κάλυψη 30% με πλαστικό χρήμα, δεν θα λογίζονται πλέον μόνον μισθοί και συντάξεις. Θα συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα της χρονιάς, όπως δηλαδή και τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης όμως και το πραγματικό εισόδημα από ενοίκια.

– Στις δαπάνες που καλύπτουν το 30% του εισοδήματος, ενδέχεται να προσμετρούνται και πληρωμές για αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών ή ενοικίου. Σχεδιάζεται μάλιστα να δοθούν και ειδικά κίνητρα για να πληρώνουν με κάρτες οι πολίτες.

– Μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)

– Μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020

Αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006

– Αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα

– Κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών.

– Νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24.

– Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να χορηγούν κάρτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια προς τους υπαλλήλους τους

Τέλος, επιβεβαιώνοντας και όσα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα ο κ Σταϊκούρας προανήγγειλε ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Τα κριτήρια ουσιαστικά θα είναι δύο, όπως ανέφερε: «πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα, αλλά και το ποσό που θα επενδύσει στην χώρα μας.

Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ενταχθεί η χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από 1.1.2020.