Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή εγκαινιάζει την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα: «Εκθέτοντας τη Βία».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και την επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη.
Στην έκθεση, 59 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, εκθέτοντας ή «εκθέτοντας» τη βία στα μάτια των θεατών.
Η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη επισημαίνει στο κείμενό της για την έκθεση:
«Από το σχολείο και τη δουλειά μέχρι το δρόμο και τα γήπεδα, πίσω από κλειστές πόρτες και μέσα σε καταδικασμένες ανθρώπινες σχέσεις, η βία βάζει τη ζοφερή σφραγίδα της σημαδεύοντας ανεξίτηλα την αισιοδοξία και την αθωότητα. Δεν χρειάζονται παρά λίγες στιγμές για να περάσει κανείς από την όχθη της χαράς και της ξεγνοιασιάς στον εφιάλτη του φόβου και της ταπείνωσης. Ο εκμηδενισμός συχνά συντροφεύει τα θύματα στο υπόλοιπο της ζωής τους, και λίγες μόνο είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις ανθρώπων που με δύναμη και αποφασιστικότητα κατορθώνουν να επουλώσουν πλήρως τις βαθιές πληγές, είτε σωματικής, είτε ψυχολογικής βίας.
Ποιος όμως ο λόγος μια εικαστική έκθεση να ασχοληθεί με τη βία δίνοντάς της βάρος και υπόσταση; Η απάντηση είναι πως η τέχνη μπορεί όχι μόνο να τέρψει και να ψυχαγωγήσει, αλλά έχει και τη δύναμη να εγείρει ερωτήματα και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Έτσι, εκθέτοντας τα έργα στο χώρο, δε δημιουργούμε απλώς μια εικαστική έκθεση, αλλά παράλληλα εκθέτουμε, με την αρνητική έννοια της λέξης, τη βία, φωτίζοντας κυριολεκτικά όλες τις σκοτεινές της πλευρές. Τα 62 σύγχρονα εικαστικά έργα της έκθεσης, αποτελούν 62 βροντερές φωνές ενάντια στη βία σε κάθε της μορφή, φανερή ή καλυμμένη πίσω από δοξασίες και στρεβλές ιδέες.
Το πνεύμα, λοιπόν, ενάντια της βίας, ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή της: μια μάχη που δίνεται από τους καλλιτέχνες, το έργο τους, και κατ’ επέκταση από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που κινητοποιούνται και παίρνουν σαφή θέση απέναντί της. Η τεράστια δύναμη της τέχνης ενάντια στη βία μπορεί να λειτουργήσει με χειρουργική ακρίβεια στην εξάλειψη του μορφώματος αυτού και να μας κάνει να πιστέψουμε πραγματικά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την καταπίεση και τις φοβίες, δίνοντας χώρο στα όνειρα και την ελπίδα».
Η έκθεση μεταφέρει μήνυμα υποστήριξης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Η είσοδος είναι ελεύθερη και μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ.