Κικίλιας: Επί ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 1.500 προσωπικό «εξαφανίστηκαν» από νοσοκομεία-ΕΚΑΒ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

«Υποστηρίζω και ως θεματοφύλακας υπερασπίζομαι τη δημόσια δωρεάν υγεία» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθαρίζοντας πως θα προχωρήσει σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, όπου χρειάζεται, ώστε να παραχθούν «υπηρεσίες καλύτερες και πιο φθηνές και για να τις χρησιμοποιήσουν οι γιατροί του ΕΣΥ για να ανακουφιστεί ο κόσμος».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open Beyond, ο υπουργός σημείωσε πως «θα πάμε – και το έχω δηλώσει κατηγορηματικά και ειλικρινώς – σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, για να προσφέρουμε σε αυτούς τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό τα μηχανήματα και την τεχνολογία αιχμής, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον μέσο ασθενή».

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «εάν κοστίζει στο ελληνικό κράτος η διαγνωστική εξέταση στα νοσοκομεία μας Χ και μπορεί ιδιώτης να μου τη δώσει με Χ/2, θα δώσω αυτή τη δυνατότητα στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό και διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «είναι άλλο δημόσια, άλλο κρατική ή κρατικίστικη υγεία. Αν εγώ μπορώ να παρέχω υπηρεσίες καλύτερες και πιο φθηνές και να τις χρησιμοποιήσουν οι γιατροί του ΕΣΥ για να ανακουφιστεί ο κόσμος, είναι προφανές ότι θα το κάνω» τόνισε.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στον χώρο της δημόσιας υγείας, ο κ. Κικίλιας επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι προχώρησε σε αποσπάσεις και μετατάξεις που αποδυνάμωσαν τα νοσοκομεία. «Θα γυρίσουμε πίσω όλους αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε και τους πήρε από τα νοσοκομεία, κυρίως νοσηλευτές, τους έχει κρύψει δεξιά και αριστερά για ρουσφέτια στις ΥΠΕ και αλλού» ανέφερε.

Όπως είπε, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πάνω από 1.000 άτομα έφυγαν από νοσοκομεία «και πήγαν δεξιά και αριστερά», ενώ «500 άνθρωποι “εξαφανίστηκαν” από το ΕΚΑΒ σε άλλες υπηρεσίες». Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα οχήματα, αλλού δεν υπάρχει το προσωπικό, είπε και συνέχισε: «Και σε αυτό καταγράφουμε τις ανάγκες σε όλη την Ελλάδα. Είτε με ΣΔΙΤ, είτε μέσα από τις περιφέρειες, είτε με δωρεές, είτε με διαγωνισμό από το ΕΚΑΒ, θα καλύψουμε τα κενά» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Ανδρέας Ξανθός: Ψέμα η επιδείνωση στην Υγεία μετά το 2015

Με ανάρτησή του στο twitter, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σχολίασε πως «η ρητορική του κ. Κικίλια για “καμένη γη” στην Υγεία δεν πείθει κανένα. Δυσκολίες και κενά στο ΕΣΥ υπάρχουν, αλλά επιδείνωση της κατάστασης μετά το 2015 σε καμιά περίπτωση. Αυτό είναι ψέμα και το ξέρουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι και οι πολίτες.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι η μάχη για την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης κερδήθηκε. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια πρόσβασης και οι ανισότητες στην Υγεία μειώθηκαν. Και αυτό είναι αριστερή πολιτική.

Ας σταματήσει ο κ. Κικίλιας να απαριθμεί προβλήματα και ας μας πει πώς θα τα αντιμετωπίσει. Με την γραμμή της καθολικής κάλυψης υγείας και της στήριξης του ΕΣΥ που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ ή με την ατζέντα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων;».