ΙΟΒΕ:Μικρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, σε σχέση με το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο δείκτης του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στις 106,7 μονάδες από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο και με  εξαίρεση τη βιομηχανία και τις κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ήταν αναμενόμενο η προεκλογική και μετεκλογική ευφορία να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως ο δείκτης συνολικά κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης υποχωρεί επί αρκετούς μήνες. Σε συνέχεια της προεκλογικής περιόδου, τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδίως μέσω της φορολογίας (κυρίως επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ακινήτων) και ενδεχομένως συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων τροφοδότησαν τις θετικές προσδοκίες κατόπιν των εκλογών.

Κατά το ΙΟΒΕ, στη διαμόρφωση των προσδοκιών κατά τους επόμενους μήνες θα παίξουν ρόλο, άμεσα ή έμμεσα και εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, όπου καταγράφεται σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης και δεν μπορούν να αποκλείονται αναταράξεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας:

-Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίστηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια.

-Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα περιορίστηκαν, όπως επίσης και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

-Στο Λιανικό Εμπόριο,οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων για υποχωρούν, ενώ οι αντίστοιχες την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν μεν, αλλά ηπιότερα, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

-Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων για υποχωρούν, ενώ οι αντίστοιχες την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν μεν, αλλά ηπιότερα, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους υποχωρούν, ενώ βελτιώνεται και η πρόθεση για αποταμίευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την ανεργία.