Η πειρατεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο στις θαλάσσιες περιοχές πολλών χωρών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία Απειλεί ανθρώπινες ζωές και δημιουργεί σημαντικές οικονομικές απώλειες για τις πλοιοκτήτριες εταιρίες.
Παρόλο που το φαινόμενο αυτό έχει σημειώσει μείωση σε παραδοσιακά επικίνδυνες περιοχές όπως ο Κόλπος του Άντεν, ωστόσο, η απειλή παραμένει για τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και Δυτικής Αφρικής.
Η πιο επικίνδυνη ομάδα πειρατών είναι οι Σομαλοί, που δραστηριοποιούνται στα ανοικτά της Αφρικής.
Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Κένυα, οι Σομαλοί πειρατές έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα μόνο για ένα χρόνο!
Η πειρατεία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της ναυσιπλοΐας (λόγω της ανάγκης πρόσθετης ασφάλειας των διακινουμένων φορτίων, εμπορευμάτων) καθώς και την παρεμπόδιση διακίνησης των φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την περσινή χρονιά 182 μέλη πληρωμάτων απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε πλοία πειρατών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ σημειώθηκαν 20 δολοφονίες στελεχών πληρωμάτων στη Δυτική Αφρική.
Ειδικά, οι θάλασσες στη Δυτική Αφρική τείνουν να καταστούν το “hotspot” της πειρατείας στον κόσμο.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα το τρέχον έτος από το ΙΜΒ ώθησαν την ECSA να απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. για την ανάληψη εντονότερης δράσης με στόχο να καταστούν ασφαλέστερες έναντι πειρατικών επιθέσεων οι θαλάσσιες ζώνες στην Δ. Αφρική.
Μάλιστα ο γ.γ. της ECSA Μάρτιν Ντόρσμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τροπή που έχει λάβει η πειρατεία στην περιοχή και τις πιθανές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Είναι καιρός, είπε, τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στον Κόλπο της Γουινέα.
Να σημειωθεί ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που είναι σε γνώση του ΙΜΒ καταγράφηκαν απαγωγές μελών πληρωμάτων πλοίων που υπέστησαν πειρατική επίθεση. Τέλος υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τις εν λόγω θαλάσσιες ζώνες είχε κάνει λόγο και ο BIMCO.