“Ματ” Πεκίνου στις ΗΠΑ: Προωθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της ΝΑ Ασίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι ηγέτες των χωρών του Συνδέσμου  κρατών της Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN)  εξέφρασαν την βουλησή τους να   προχωρήσουν  σε μία κολοσσιαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού, με πρωτοβουλία του Πεκίνου.

Η απόφαση ανοίγματος  της περιφερειακής αγοράς, πάρθηκε κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου τους  που δεξήχθη στη Μπανγκόκ και εφόσον επικυρωθεί αυτή η συμφωνία, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος χώρος ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο! Και αυτό γιατί θα αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη και πάνω από το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στη σύνοδο αυτή, που θα διαρκέσει μέχρι σήμερα  Δευτέρα, συμμετέχουν 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Καμπότζη, Λάος και Μπρουνέι”.

Παρόντες είναι επίσης ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν και οι πρωθυπουργοί της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

“Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία” με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή “συνδεσιμότητα” μεταξύ των χωρών, ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τσαν-Ο-Τσα.

Ο ομόλογός του της Μαλαισίας, Μαχατίρ Μοχάμεντ, τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει “να χρησιμοποιήσουν πλήρως τη δύναμή τους, η οποία “προέρχεται από την αγορά”.

Σε αυτή τη σύνοδο δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκπροσωπείται από τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο`Μπράιεν.

Η Κίνα επιχειρεί με κάθε τρόπο να προωθήσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου RCEP. Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2012 αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Εκτός από τις 10 χώρες μέλη του ASEAN θα περιλαμβάνει επίσης την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Σημειώνεται ότι οι χώρες  του Συνδέσμου ASEAN  έχουν δώσει προθεσμία μέχρι τα τέλη του έτους για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Πιο επιφυλακτική εμφανίζεται η Ινδία, η οποία ανησυχεί για την πιθανότητα να κατακλυστεί η αγορά της από φτηνά κινεζικά προϊόντα.