Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το κλίμα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την αποχώρηση τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, μετά από την σχετική ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η Συμφωνία του Παρισιού θα επιβάλλει στους Αμερικανούς παραγωγούς εξαντλητικούς κανονιστικούς περιορισμούς, σε βαθμό που δεν θα πιστεύετε, ενώ θα επιτρέπει στους ξένους παραγωγούς να ρυπαίνουν, έχοντας ατιμωρησία», είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα σε ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι να τιμωρήσουμε τους Αμερικανούς κάνοντας πλούσιους τους ξένους που μολύνουν το περιβάλλον», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Είμαι υπερήφανος να το πω και λέγεται Πρώτα η Αμερική».

Οι επικριτές της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση πλήττει την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ για την μετάβαση σε μία καθαρότερη οικονομία με τεχνολογίες που προωθούν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αλλά και τη χρήση μπαταριών αναβαθμισμένης ενεργειακής τεχνολογίας.

Την απογοήτευση του Εμανουέλ Μακρόν έφερε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν και επίσημα οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η διαπίστωση ότι η συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη».

«Λυπούμαστε για την επισημοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης , που κάνει ακόμη πιο απαραίτητη τη γαλλο-κινεζική συνεργασία για το κλίμα και την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας», τόνισε Γάλλος αξιωματούχος από τη Κίνα.

«Το κείμενο που θα υπογραφτεί αύριο συμπεριλαμβάνει μια παράγραφο η οποία αναφέρεται στο ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν είναι αναστρέψιμη», συμπλήρωσε.