Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Κίνα, σηματοδοτεί και την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στις σχέσεις με την ασιατική αυτή χώρα που είναι “οικονομικός γίγαντας” παγκοσμίως.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγήθηκε Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που αποτελείτο από 60 και πλέον εκπροσώπους εταιρειών και φορέων
Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Κίνας, που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, επαναβεβαιώθηκαν οι δεσμοί φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς στους οποίους μπορεί να διευρυνθεί η διμερής συνεργασία. (ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός, ελληνικά αγροτικά προϊόντα, logistics).
Ο κ. Μητσοτάκης, υπενθύμισε ότι η Ν. Δ., ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της Ελλάδας προς την Κίνα και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι του δίνεται η δυνατότητα, ως Πρωθυπουργός να αναβαθμίσει την οικονομική σχέση μεταξύ των δυο χωρών.
Ο έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με κινέζικα ναυπηγεία.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κίνας πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας των δυο χωρών και ανέφερε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας – Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό.
Να σημειωθεί ότι ο δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου, ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.
Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός στην Κίνα
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε στις συναντήσεις του το μήνυμα ότι επιτέλους ανατέλλει μια νέα εποχή για την Ελλάδα ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία.
Απηύθυνε κάλεσμα στους Κινέζους επενδυτές, υπογραμμίζοντας πως οι αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά στο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, ότι έχουν ξεκλειδώσει μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, νομοθετούνται σημαντικές περικοπές φόρων, υπάρχει απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, οι τιμές στην αγορά ακινήτων αναμένεται να αυξάνονται περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση και ο τουρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, ενώ υπογράμμισε πως στόχος του είναι η Ελλάδα να καταστεί μια χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις με όλες τις δομές να λειτουργούν αρμονικά προκειμένου να υποδέχονται και να προσφέρουν καλές υπηρεσίες σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα εξήρε το γεγονός ότι η Κίνα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα την κρίσιμη τελευταία δεκαετία επενδύοντας σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας.
Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά
Υπάρχει, πρωτ’ απ’ όλα η επένδυση των 600 εκατομμυρίων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά που μπορεί να φτάσει και το 1 δις, καθώς -όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός μέσα σε δυο μήνες εγκρίθηκε το master plan της, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι εφικτό να ξεκινήσει η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης το λιμάνι του Πειραιά.
Με τις νέες υποδομές και τα νέα ξενοδοχεία, στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα.
Επιπλέον υπάρχει και κινεζικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα και η κινεζική πλευρά μπορεί -όπως πρότεινε ο Πρωθυπουργός- να συμμετάσχει στο φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.
Ανοίγονται, επίσης, νέες προοπτικές στον τουρισμό, όπου είναι η εφικτή προσδοκία την περίοδο 2020-21 η Ελλάδα να προσελκύσει 500.000 τουρίστες από την Κίνα.
Την ίδια στιγμή ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά της Κίνας και γι’ αυτό -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- επέλεξε να ηγηθεί της πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής, Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το άνοιγμα -εντός του Νοεμβρίου- του πρώτου καταστήματος της Τράπεζας της Κίνας στην Αθήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.