Σε πολλές χώρες του πλανήτη, ορισμένες εταιρείες υιοθέτησαν την τετραήμερη απασχόληση στους εργαζομένους τους και παρουσίασαν αυξημένη παραγωγικότητα και μειωμένο “burnout” (εργασιακή υπερκόπωση).
«Είναι πολύ πιο υγιές και κάνουμε καλύτερη δουλειά αν δεν εργαζόμαστε “τρελές” ώρες» είπε στο Reuters ο Γιαν Σουλτς-Χόφεν, ιδρυτής της Planio, μιας εταιρείας πληροφορικής -με ειδίκευση στη διαχείριση πρότζεκτ- με έδρα το Βερολίνο.
«Δεν έκανα λιγότερη δουλειά στις τέσσερις ημέρες από ό,τι στις πέντε, διότι σε πέντε μέρες έχεις την αίσθηση ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος, με συνέπεια να εργάζεσαι πιο αργά, επιτρέποντας στον εαυτό σου διαλείμματα. Πίνεις τον καφέ σου και συζητάς περισσότερο με τους συναδέλφους σου» εξήγησε ο Σουλτς-Χόφεν.
Σύμφωνα με το Reuters, μια πρόσφατη έρευνα σε 3.000 εργαζόμενους από οκτώ χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κ.ά.) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 50% των εργαζομένων εκτιμά ότι θα μπορούσε εύκολα να ολοκληρώσει την εργασία του με πέντε ώρες δουλειάς την ημέρα, αν δεν είχαν διαλείμματα.
Το πείραμα της Microsoft
Ο κολοσσός Microsoft πειραματίστηκε με την εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην Ιαπωνία και διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο ένιωθαν πιο χαρούμενοι, αλλά αύξησαν και την παραγωγικότητα τους κατά 40%!
Περισσότεροι από εννέα στους δέκα εργαζόμενοι (το 94%) δήλωσαν ότι προτιμούν τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας και αυτό σε μια χώρα που φημίζεται για μια κουλτούρα σκληρής εργασίας και για τα ατελείωτα ωράρια της.