Ροτ: Τεράστιο λάθος το ενταξιακό μπλόκο σε Β.Μακεδονία και Αλβανία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τεράστιο λάθος χαρακτήρισε το μπλόκο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε., ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Welt. Παράλληλα προειδοποιεί ότι αν η ΕΕ γυρίσει την πλάτη στα δυτικά Βαλκάνια, τότε θα αφήσει πρόσφορο έδαφος για τη Ρωσία, την Κίνα ή την Τουρκία. Κάτι που επισήμανε με δηλώσεις του στη Financial Times και ο Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας λόγο για τρίτες δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να καλύψουν το κενό.

«Το να κάνει κανείς τα πάντα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη δημοκρατία στα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Διότι η περιοχή δεν είναι απλώς η “πίσω αυλή” του ευρωπαϊκού σπιτιού. Είναι η εσωτερική αυλή. Η σταθεροποίηση και σύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη εξυπηρετεί άμεσα τα ευρωπαϊκά και γερμανικά συμφέροντα. Εάν η ΕΕ γυρίσει την πλάτη στα δυτικά Βαλκάνια τότε θα αφήσει το έδαφος σε άλλους πρωταγωνιστές, όπως τη Ρωσία, την Κίνα ή την Τουρκία», τονίζει στο άρθρο του ο Ροτ.

«Την άνοιξη του 2020 το θέμα θα επανέλθει στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών. Και τότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποσαφηνίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενταξιακή προοπτική. Και πως τυχόν νέες καθυστερήσεις θα ήταν ανεύθυνες», αναφέρει στο άρθρο του ο Ροτ και καλεί την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους.