Τα ελληνικά ομόλογα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η διαφορά μεταξύ της απόδοσης (ενδεικτικό κόστος δανεισμού του δημοσίου) του Ελληνικού ομολόγου από το Ιταλικό.

Το σπρεντ Ελλάδας -Ιταλίας υποχώρησε κάτω από τις 19 μονάδες βάσης (100 μονάδες βάσης ισούνται με μια εκατοστιαία μονάδα). Πρόκειται για  νέο ιστορικό ρεκόρ. Ποτέ ξανά το ελληνικό δημόσιο δεν είχε κόστος χρηματοδότησης τόσο κοντά στο ιταλικό.

Η διαφορά άρχισε να μειώνεται πιο έντονα μετά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, όταν ήταν περίπου 50 μονάδες βάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2018 το σπρεντ ήταν στις 150 μονάδες βάσης, και το Δεκέμβριο του 2017 στις 350 μονάδες βάσης.

Καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία δημιουργούν ανασφάλεια για το πόσο η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη θα τακτοποιήσει τα δημόσια οικονομικά της, οι επενδυτές ομολόγων τιμολογούν αυτή τη στιγμή το ίδιο ρίσκο όταν αγοράζουν ελληνικό και Ιταλικό χρέος.

Ωστόσο αν και η διαφορά στο κόστος δανεισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας μίκρυνε, σήμερα ήταν μια μέρα πωλήσεων τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ιταλικά ομόλογα, πράγμα που αυτομάτως διαμόρφωσε τις αποδόσεις τους ψηλότερα. Το κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στη δεκαετία διαμορφώθηκε στο 1,21% ενώ έχει υποχωρήσει τις προηγούμενες μέρες κάτω από το 1,20. Αντίστοιχα το ιταλικό κόστος δανεισμού διαμορφώνεται στο 1,02 ενώ έχει βρεθεί και κάτω του 1%.