Μαξίμου: Κλείνουν σήμερα το φορολογικό και η μετεγκατάσταση των προσφύγων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από τη Σαγκάη στρώθηκε αμέσως στη δουλειά και κάλεσε στο γραφείο του σειρά υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο και να εγκριθεί το τελικό σχέδιο για την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Οι τελικές ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και υπηρεσιακών παραγόντων. Απόφαση της κυβέρνησης είναι εκτός από τη μείωση των φόρων να προβληθεί και το κοινωνικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στην οικονομία. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες το νομοσχέδιο θα περιέχει μέτρα φοροελάφρυνσης των επιχειρήσεων, οι οποίες, όμως, θα είναι σε συνάρτηση με επιπλέον παροχές προς τους εργαζόμενους.

Το πρώτο μέτρο αφορά την χορήγηση ετήσιων καρτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εφόσον προμηθεύουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους τους με κάρτες, το κόστος αυτό θα εκπίπτει στα έξοδα τους. Για να γίνει πιο θελκτικό το μέτρο εξετάζεται να έχει μια επιπλέον προσαύξηση 30%. Δηλαδή για κάθε κάρτα, που κοστίζει 330 ευρώ, θα περνούν στα έξοδα 400 ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τα μέτρα αυτά στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, περιγράφοντας το μοντέλο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. «Προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους πριμοδοτήσω. Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock-options ή με άλλους τρόπους διανομής κερδών, τονώστε την εταιρική κοινωνική ευθύνη κι εγώ θα είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές για να τα πραγματοποιήσετε. Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, ιδιωτική ασφάλεια υγείας ή κάρτες κίνησης στα μέσα μεταφοράς και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία», είχε αναφέρει.

Έτσι στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται είτε η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα stock options σε εργαζόμενους, δηλαδή διανομή κερδών της επιχείρησης με μετοχές, είτε η θέσπιση αφορολόγητου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα και αφού εξεταστεί τι ισχύει και σε άλλες χώρες.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το κυβερνητικό σχέδιο για τις μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο, από τα νησιά στην ενδοχώρα και η χωροθέτηση των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε χθες από την ομάδα κρούσης που έχει συσταθεί με τους Γιώργο Γεραπετρίτη, Στέλιο Πέτσα, Άκη Σκέρτσο, Τάκη Θεοδωρικάκο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Αλκιβιάδη Στεφανή και Μάνο Λογοθέτη και σήμερα αναμένεται η έγκριση του Πρωθυπουργού.

Πρώτος στόχος είναι να μεταφερθούν 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ, κυρίως οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Βασική αρχή που έχει τεθεί είναι να μην ξεπερνούν οι πρόσφυγες το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας, ενώ θα επιλεγούν πόλεις που δεν έχουν φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Επίσης θα οριστικοποιηθούν οι περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και η χωρητικότητα που θα έχει το κάθε ένα από αυτά. Προς το παρόν, αν και έχει γίνει η βασική επιλογή, οι περιοχές αυτές κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση επιθυμούν να μην αιφνιδιάσουν, αλλά, να γίνει πρώτα μια σωστή ενημέρωση και να αποφευχθούν αντιδράσεις που θα δυσκολέψουν την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.