Σαγκάη: Κινεζικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν Κινέζοι επενδυτές για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη.

O επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Γιώργος Στάσης ήταν ένας από τους 93 εκπροσώπους από 62 συνολικά ελληνικές εταιρείες  που βρέθηκαν στη Σαγκάη σε προγραμματισμένες συναντήσεις με Κινέζους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στάσης είχε συζητήσεις με ηγετικά στελέχη της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (Development Bank of China) που θέλουν να επενδύσουν στη ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι η Development Bank of China το 2017 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ.

Σημαντική θεωρείται επίσης και η προοπτική να λειτουργήσει προσεχώς και τρίτη αεροπορική γραμμή που θα συνδέει την Κίνα με την Ελλάδα, μεταφέροντας τουρίστες στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής υπάρχει σύνδεση μόνον με το Πεκίνο, ενώ τον προσεχή Ιούνιο θα συνδεθεί και η Σαγκάη με το «Ελ. Βενιζέλος». Από τις επαφές αυτών των ημερών προέκυψε ενδιαφέρον για να συνδεθεί και η νοτιοδυτική Κίνα με την Ελλάδα με πτήση που θα ξεκινήσει από την Τσένγκ Ντου πρωτεύουσα της περιφέρειας Σετσουάν.

Διακηρυγμένος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι Κινέζοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από 200 χιλιάδες ετησίως που είναι τώρα να υπερδιπλασιαστούν το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τρίτη με τον Daniel Yong Zhang, ιδρυτή της εταιρίας Ali Baba και συζήτησαν την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες.

Ο Κινέζος «βασιλιάς των διαδικτυακών πωλήσεων» εξέφρασε επιθυμία για πώληση ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας του, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) είναι σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η οποία πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Η ICBC συμμετέχει ήδη σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη.

Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στη Σαγκάη και τον Πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ενώ εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.