Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο σε δημόσια διαβούλευση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το πράσινο φως έδωσε στο οικονομικό επιτελείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, από τη ρύθμιση για το ηλεκτρονικό «χτίσιμο» του αφορολόγητου, θα εξαιρεθούν, κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική δυσκολία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.

Οι δύο βασικές αλλαγές ως προς αυτή την ρύθμιση είναι οι εξής: Ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα.
Επίσης, στο παραπάνω πλαφόν προβλέπεται ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%).

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν τη Δευτέρα στη Βουλή, διευρύνεται η προστασία της κύριας κατοικίας και ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν οικονομική αδυναμία. Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

1. Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της εισαγωγής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.
2.Η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
3.Η εισαγωγή σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.
4.Η εισαγωγή μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.
5.Η εισαγωγή φορολογικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
6.Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους σε είδος.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια και ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.