ΗΠΑ: Για πρώτη φορά το ακαθάριστο χρέος έσπασε το φράγμα των 23 τρισ. δολαρίων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα 23 τρισ. δολάρια έφτασε το ακαθάριστο χρέος των ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι  η οικονομία διανύει την καλύτερη στιγμή στην αμερικανική ιστορία με την φράση «Greatest Economy in American History!», το χρέος των ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε επίπεδα ανεξέλεγκτα και η αυξήσήτ ου ξεπέρασε την ανάπτυξη!

Mέσα σε ένα χρόνο, το χρέος των ΗΠΑ  ανέβηκε κατά 1,33 τρισ. δολάρια και ανήλθε στα 23,01 τρισ. δολάρια, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου του 2019 ξεπέρασε τα 22 τρισ. δολάρια.

Για το 2019, το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7%.

Μπορεί ωστόσο, η αμερικανική οικονομία  να επιβραδύνεται, αλλά συνεχίζει να διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% (1,9%) με την ανεργία να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 50 χρόνια στο 3,5%.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ ως υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δεσμευτεί για την μείωση του χρέους, επιτυγχάνοντας καλύτερες εμπορικές συμφωνίες.

Παρ’όλα αυτά ερωτήματα γεννά σε κύκλους διεθνών αναλυτών για το πόσο μπορεί να διογκωθεί το αμερικανικό χρέος αν η οικονομία τους περιέλθει σε ύφεση από τη στιγμή που αυξάνεται το τρέχον διάστημα.

Αναλυτές εκτιμούν πως το χρέος των ΗΠΑ θα υπερβεί τα 2,5 τρισ. δολάρια ή περισσότερο σε διάστημα 12 μηνών.
Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το 2019 διαμορφώθηκε στα 984 δισ. δολάρια, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση χρειάστηκε να δανειστεί επιπλέον 1,2 τρισ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο. Με άλλα λόγια, το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα, όπως αντιπροσωπεύεται από την αύξηση του χρέους, ήταν 219 δισ. δολάρια υψηλότερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Από το 2002 μέχρι το 2019 μόνο δύο χρόνια το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από την αύξηση του χρέους. Για τα υπόλοιπα 16 χρόνια, η αύξηση του χρέους ήταν πολύ μεγαλύτερη από το έλλειμμα, με το συνολικό διογκωμένο χρέος να υπερβαίνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 5 τρισ. δολάρια.