Την ευκαιρία να απειλήσει ξανά την Ευρώπη με το θέμα του προσφυγικού βρήκε ο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ουγγαρία.
Μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μίλησε για το προσφυγικό, την τρομοκρατία και την επίσκεψη στις ΗΠΑ.
«Υπάρχουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα μας. Τα 3,65 εκατομμύρια είναι Άραβες και οι 350.000 είναι Κούρδοι. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς, είναι πολύ πιθανό να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Το βήμα που θέλουμε να κάνουμε με τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας, είναι οι πρόσφυγες αυτοί να επιστρέψουν, σταδιακά, στα σπίτια τους» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Πιάσαμε την μεγάλη αδερφή του Μπαγκντάντι με τον άντρα της και τους κρατάμε. Έχουμε πιάσει τα 13 πιο κοντινά πρόσωπα στον Μπαγκντάντι. Η στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος δεν συγκρίνεται με καμία άλλη στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, έχουμε περισσότερα από 1150 μέλη του DAESH στις φυλακές μας» τόνισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας και συνέχισε με τις συνηθισμένες του αιχμές κατά της Δύσης: «Δυστυχώς, ορισμένοι στρατηγικοί μας συνεργάτες συζητούν και δείχνουν αλληλεγγύη στους ηγέτες των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό μας αναστατώνει».
«Θα συνεχίσουμε να φιλοξενούμε τους Σύριους, ανεξάρτητα από την υποστήριξη που θα λάβουμε» συνέχισε, ενώ σε ότι αφορά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τόνισε: «Θα μιλήσουμε με τον Αμερικανό πρόεδρο για θέματα που αφορούν την περιφέρειά μας και ειδικά τις διμερείς σχέσεις. Οι S-400, οι Patriot και τα F-35 θα πέσουν στο τραπέζι».