Πως αξιολογεί η κυβέρνηση την αναβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor’s

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της Δ.Ε.Η. από την Standard & Poor’s, αξιολογήθηκε ως  μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη από την κυβέρνηση, η οποία έρχεται σε συνέχεια της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

“Απενεργοποιήσαμε την ωρολογιακή βόμβα της Δ.Ε.Η”  λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι η  προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αφήσει την ΔΕΗ στα όρια της κατάρρευσης.

Εκφράζουν την βεβαιότητα ότι η  παρούσα κυβέρνηση διαμόρφωσε  τις συνθήκες για επιστροφή του Οργανισμού στο δρόμο της ανάπτυξης και της κερδοφορίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται, όχι μόνο να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και να συμβάλλουν στη σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, η Standard & Poor’s χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 σημειώνοντας ότι εάν αυτή προχωρήσει, τότε θα επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στρατηγικός στόχος της Δ.Ε.Η. για τον μετασχηματισμό της παραγωγικής της βάσης,  με μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη και σημαντική αύξηση των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας.

Μάλιστα, τονίζει πως η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της Δ.Ε.Η. θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον.