Στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των Ταμείων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Υπογράφηκε από τον Υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση η υπουργική απόφαση η οποία “μπλοκάρει” την ηλεκτρονική πρόσβαση για τους εργοδότες που αθετούν συνεχώς τις υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία ενώ παράλληλα κινεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος της περιουσίας τους μέχρι την εξόφληση των  οφειλών τους.

Έτσι στο εξής όσοι συστηματικά έχουν χρέη στα ταμεία, δεν θα μπορούν να υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα θα απειληθούν άμεσα με κατασχέσεις στα περιουσιακά στοιχεία τους.

Στόχος του Υπουργείου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, “είναι να κλείσει κάθε παράθυρο εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής στους συστηματικούς κακοπληρωτές, δηλαδή εργοδότες που βρίσκοντας παράθυρα στο νομικό πλαίσιο απέφευγαν συστηματικά την εκπλήρωση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων”.

Από το υπουργείο υπενθυμίζεται ότι το μέτρο του “μπλοκαρίσματος” της υποβολής ΑΠΔ δεν είναι καινούριο. Είχε ψηφιστεί και ενεργοποιηθεί με εγκύκλιο το 2013 επί τότε Υπουργίας Γ. Βρούτση. Ωστόσο καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2019 (με το άρθρο 66 του ν.4603/2019) από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Αποτέλεσμα ήταν να στερηθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης  με ετήσια έσοδα που θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ, τονίζεται από πλευράς Υπ. Εργασίας.

Το μέτρο αυτό δίνει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) ένα χρήσιμο όπλο στην καταπολέμηση των παραβατικών μεθόδων εργοδοτών που δεν πληρώνουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Ο Υπουργός Γ. Βρούτσης τόνισε πως “εφεξής κανένας δεν θα μένει στο απυρόβλητο. Γιατί πέραν της φραγής εισόδου στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα υποχρεώνονται να προσέρχονται αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, προκειμένου να εξοφλούν τις οφειλές τους, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται και εστιασμένοι έλεγχοι από άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες της πολιτείας”.