Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: “Κάναμε συμβιβασμούς-Θέλαμε την επιστολική ψήφο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Λεπτομέρειες για το πως θα ψηφίζουν πρακτικά οι Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την την ενημέρωση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων θα δοθεί αύριο στα κόμματα “ώστε να διαπιστωθεί  ότι τηρούνται όσα συμφωνήθηκαν” και σε δεύτερη φάση  θα τεθεί στη διαβούλευση πριν κατατεθεί στην Βουλή.

Ο υπ. Εσωτερικών, διευκρίνισε ότι πρωτίστως, θα πρέπει να  αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα ότι ο Έλληνας του εξωτερικού που λείπει έως 35 χρόνια, θα πρέπει να έχει μείνει έστω και “σπαστά” δύο χρόνια στην Ελλάδα.

“Δεν υπάρχει καμία Δημόσια Αρχή που να βεβαιώσει πότε έφυγε κάποιος από την χώρα και  έγινε μετανάστης” υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας κυρίως σε προβληματισμούς που έθιξαν στελέχη του ΚΚΕ.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος “ετέθη το θέμα του πώς θα υπάρξει απόδειξη ότι κάποιοι έχουν έρθει και ζουν εδώ για δύο χρόνια, τα οποία θέλω να σημειώσω μπορεί και μην είναι συνεχόμενα.

“Μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι. Φυσικά θα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα, μπορεί πχ κάποιος να έχει πάει στον στρατό, να έχει σπουδάσει, να έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, να έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα”.

” Όταν θα έρθει η ώρα να κάνουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι, εξήγησε ο υπουργός ότι θα δοθούν λύσεις ώστε να υπάρχουν ηλεκτρονικά τα δημόσια έγγραφα που απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.”

“Κάναμε συμβιβασμούς”, είπε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι ” Θα θέλαμε την επιστολική ψήφο. Είχαμε την επιλογή είτε να κάνουμε το δικό μας σχέδιο νόμου, όμως  δεν θα είχαμε 200 ψήφους για να ξεκινήσει η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού

Ποια είναι  βασικά σημεία της διακομματικής συμφωνίας:

1. η ψήφος θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα,

2. επιβάλλεται η  αυτοπρόσωπη παρουσία με κάλπη, είτε στις πρεσβείες και προξενεία της χώρας, είτε σε κτίρια που θα δώσουν τα κράτη διαμονής των Ελλήνων του εξωτερικού κατόπιν συμφωνίας.

3. να έχει ΑΦΜ,

4. .εκλογές την ίδια μέρα με την Ελλάδα,

5.  να απουσιάζει τα τελευταία 35 έτη με αποδεδειγμένη παρουσία (έστω και διακεκομμένη) δύο ετών,

6. αναγκαιότητα  τροποποίησης του άρθρου 54 του Συντάγματος.