FT: “Εντυπωσιακή άνοδος των ελληνικών ομολόγων”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αναφέρονται σε άρθρο τους οι Financial Times σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχασε την διαφορά του να είναι ο πιο επικίνδυνος κρατικός δανειζόμενος στην Ευρωζώνη».

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν πραγματοποιήσει ένα δυναμικό ράλι αυτό το χρόνο καθώς οι επενδυτές βιάζονται να αποκτήσουν χρέη από σημεία της ζώνης του ευρώ που προηγουμένως ήταν σε κρίση.  Αυτή η τάση κέρδισε περισσότερο έδαφος μετά την αναβάθμιση της Αθήνας από την Standard & Poor’s» γράφουν οι FT.

Οι Financial Times παρατηρούν, επίσης, ότι τα ελληνικά ομόλογα άντεξαν το παγκόσμιο sell-off της Πέμπτης με την απόδοση να φτάνει μέχρι και το 1,1%. «Το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο ανέβηκε στο 1,16%» γράφουν.

Σύμφωνα με το άρθρο η αποκατάσταση της αγοράς ελληνικών ομολόγων «υπήρξε η πιο εντυπωσιακή». «Οι επενδυτές εμφανίζονται ενθαρρυμένοι από την σχετικά δυνατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος και η εκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιούλιο, αύξησε τις ελπίδες ότι οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν» προστίθεται στο άρθρο.

Παρά την πρόσφατη αναβάθμιση η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους παραμένει στα επίπεδα του junk «ωστόσο ορισμένοι επενδυτές ποντάρουν στο ότι το θετικό outlook έχει ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό θα πυροδοτήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς χρέους της ΕΚΤ».

Η Ιταλία σε αντίθεση -σημειώνει το άρθρο-  έχει αρνητικό outlook λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.