Η βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ρίχνει στα “τάρταρα” τον χρυσό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις μεγαλύτερες απώλειες, μέσα σε διάστημα τριών ετών, γνωρίζει ο χρυσός, καθώς η ζήτησή του έχει πληγεί, λόγω των διεθνών εξελίξεων στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνα.

Οι μετοχές των εταιρειών χρυσού “βαδίζουν” σε αρνητικό έδαφος, μεταδίδει το Bloomberg, καθώς χάνει 3,7% αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας ως απώλειες και αυτές του Νοεμβρίου του 2016.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ οδεύουν σε μία συμφωνία, με αποτέλεσμα το μέταλλο να μην αποτελεί πλέον το ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Παράλληλα, οι JPMorgan Chase & Co. και Citigroup Inc. έκλεισαν τα στοιχήματα τους στο χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο. Άλλα πολύτιμα μέταλλα επίσης κατρακύλησαν, με το ασήμι να χάνει το 7,6% της αξίας του αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές του χρυσού άντλησαν ώθηση φέτος από την κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τις μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve, καθώς και την ισχυρή ζήτηση από επενδυτές και κεντρικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόσφατα διαμήνυσε ότι μετά τις τρεις μειώσεις των επιτοκίων που έχει ήδη πραγματοποιήσει, θα τηρηθεί στη συνέχεια στάση αναμονής.

Οι τιμές του χρυσού παρέμειναν και σήμερα υπό πίεση παρά την υποχώρηση των μετοχών μετά τα κέρδη της Πέμπτης.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης (Spot) χάνει 0,8% την Παρασκευή στα 1.457,31 δολ. ανά ουγγιά μετά από πτώση 1,5% την Πέμπτη, Οι μετοχές των Newcrest Mining Ltd. κατρακύλησαν σε χαμηλό πέντε μηνών, ενώ η AngloGold Ashanti Ltd. υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου.

Οι μεγάλες θετικές τοποθετήσεις στον χρυσό άφησαν το μέταλλο ευαίσθητο στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης πτώσης, δήλωσε στο πρακτορείο η Georgette Boele, strategist της ABN Amro Bank NV για να συμπληρώσει ότι: “Αν μόνο ένα μικρό ποσό των θέσεων αυτών κλείσει, οι τιμές θα επιστρέψουν στα 1.400 δολ.”.