Στην Ελλάδα οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, η Bank of China και η ICBC έλαβαν το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση αντιπροσωπειών τους στην Αθήνα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με έγγραφο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ), ενημέρωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστήματος της Bank of China (Europe) Luxembourg.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι στις 25 Οκτωβρίου 2019 ενημέρωσε την Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο, ότι μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με Γραφείο Αντιπροσωπείας.

Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση στη χώρα μας, σε μια περίοδο που από τη μία οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν ακάθεκτοι στον ναυτιλιακό στίβο και από την άλλη σημαντικοί χρηματοδότες της βιομηχανίας (π.χ. γερμανικές τράπεζες) γυρίζουν την πλάτη στα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια.

Όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεση της η Petrofin, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση έφτασε σε χαμηλά 12ετίας, ενώ το κινεζικό leasing φαίνεται πως αποκτά ισχυρή δυναμική.