Μπελέτσι: Η άγνωστη λίμνη της Πάρνηθας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο βουνό της Πάρνηθας υπάρχει λίμνη. Κι όμως, υπάρχει!

Πρόκειται για μία μικρή όαση δροσιάς και σημαντικό υδροβιότοπο για αποδημητικά πουλιά αλλά και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι).

Πρόκειται για τη χαριτωμένη λίμνη Μπελέτσι, κοντά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μία μικρή όαση δροσιάς και σημαντικός υδροβιότοπος για αποδημητικά πουλιά αλλά και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι). Ο χώρος γύρω από τη λίμνη είναι διαμορφωμένος με παγκάκια, παιδικές χαρές, γεφυράκια και τραπεζάκια για οικογενειακά πικ-νικ (πάρτε μαζί σας ό,τι χρειαστεί- δεν υπάρχουν μαγαζιά τριγύρω). Μονοπάτια προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία βουνού.

Η λίμνη Μπελέτσι δημιουργήθηκε τη διετία 1973-75 ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο. Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε τόσο τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια όσο και τα όμβρια ύδατα από τον λόφο, με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Έχει μέγιστο βάθος 9 μέτρα.

Πώς πηγαίνουμε εκεί;

Από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης στρίβουμε προς Βαρυμπόμπη και ακολουθούμε τον δασικό δρόμο μέσα από τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Περνάμε το Τατόι και τα πρώην βασιλικά κτήματα και συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μετά το Κατσιμίδι στρίβουμε αριστερά στην οδό Αγίας Τριάδας και μετά αριστερά στην Κίρκης. Υπάρχουν ταμπέλες.

Εναλλακτικά, από την Εθνική οδό, ακολουθούμε την παράκαμψη ακριβώς μετά τα διόδια των Αφιδνών και πηγαίνουμε αριστερά προς Αφίδνες. Υπάρχουν ταμπέλες προς «Ιπποκράτειο Πολιτεία», συνεχίζουμε ευθεία μέχρι την οδό Αγίας Τριάδος όπου στρίβουμε δεξιά και αριστερά στην Κίρκης.

Πηγή: greek-crossroads.gr