ΔΝΤ: Ο πλανήτης χρωστά 188 τρισ. δολάρια!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο επίπεδο-ρεκόρ των 188 τρισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί περίπου στο 230% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έφθασαν τα χρέη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον πλανήτη. Την επισήμανση αυτή έκανε την Πέμπτη η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χτυπώντας ταυτόχρονα το καμπανάκι του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία δεδομένου ότι η υπερχρέωση κρατών και ιδιωτών συνιστά μείζονα τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Όπως δημοσιεύει το «Βήμα», σε διεθνή διάσκεψη για το χρέος που διοργανώθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού σημείωσε ότι μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 14,6% (από 164 τρισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2018), σύμφωνα με μετρήσεις του Ταμείου.

«Ο ιδιωτικός τομέας ευθύνεται ως επί το πλείστον για την αύξηση του χρέους παγκοσμίως. Τα ιδιωτικά χρέη αντιστοιχούν πλέον κοντά στα δύο τρίτα του συνολικού χρέους», σημείωσε η Γκεοργκίεβα. Αλλά και ο δανεισμός των ανεπτυγμένων οικονομιών έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όσο για τα χρέη των αναδυόμενων αγορών, αυτά συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της δεκαετίας του 1980. Τα χρόνια που ακολούθησαν τα επίπεδα σταθεροποιήθηκαν. Την τελευταία πενταετία όμως εκτινάχθηκαν πάλι, σημειώνει το Ταμείο.

Αναπτυξιακό βαρίδι

Οι τραπεζικές πιστώσεις και οι αγορές ομολόγων διαδραματίζουν ένα κομβικό ρόλο για την ευημερία ιδιωτών και κρατών, καθώς βοηθούν τις οικογένειες να εξασφαλίσουν στέγη και τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους, παρατήρησε η Γκεοργκίεβα. «Αλλά η υπερβολική χρέωση δεν συνιστά μόνο κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά ισοδυναμεί και με βαρίδι για την ανάπτυξη», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Έμφαση έδωσε εξάλλου η Γκεοργκίεβα στην ανάγκη διασφάλισης της δυνατότητας εξυπηρέτησης των χρεών ιδιωτών και δημοσίου, όπως επίσης και στην υποχρέωση εξασφάλισης της διαφάνειας στο δανεισμό. Τέλος, απηύθυνε έκκληση για τη «βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών».