Θερμή υποδοχή ανέμενε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιανπίν κατά την απογευματινή τους επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά.
Οι δύο άνδρες που κατέφθασαν με τις συζύγους τους βρήκαν στην είσοδο των γραφείων τον Πρόεδρο της Cosco Xu Lirong και πλήθος εργαζομένων της εταιρείας να τους επευφημούν κρατώντας σημαιάκια των δύο χωρών
Μετά το κλειστό γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον Κινέζο πρόεδρο, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν περιήγηση στην εμβληματική κινεζική επένδυση στην χώρα μας, συνοδευόμενοι από πολυμελή αντιπροσωπεία.
Οι κ. Μητσοτάκης και Jinping παρακολούθησαν τις ομιλίες που απηύθυναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Προέδρος της Cosco Xu Lirong, στις οποίες τόνισαν την επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών και τον στόχο για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά.
Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους βγήκαν στο μπαλκόνι των γραφείων με θέα στις εγκαταστάσεις και τα ελλιμενισμένα πλοία. Ο επικεφαλής της Cosco τους παρουσίασε μεταξύ άλλων τα δύο τρένα που βρίσκονταν πάνω στη σιδηροτροχιά με δεκάδες εμπορευματοκιβώτια, στο ξεκίνημα της ταχείας γραμμής που ενώνει τη θάλασσα με την ξηρά, την Κίνα με την Ευρώπη.
Παράλληλα, οι κ. Μητσοτάκης και Jinping είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τέσσερις Έλληνες εργαζόμενους (του ΣΕΠ και του ΟΛΠ) για το αντικείμενο της δουλειάς τους.
Νωρίτερα, κατά τις κοινές δηλώσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι Κίνα και Ελλάδα έχουν ως κοινό στόχο να καταστήσουν το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο της Μεσογείου και της Ευρώπης.
Στις εγκαταστάσεις της COSCO βρίσκονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
Κοινή διακήρυξη
Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Σι, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για σειρά ζητημάτων. Η συμφωνία περιγράφεται σε κοινή διακήρυξη, με στόχο την ενίσχυση της ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας.
Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. «Η Ελλάδα επαναβεβαίωσε την δέσμευσή της στην αρχή της “μίας Κίνας”, τον σεβασμό της για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καθώς και την στήριξή της για το ενιαίο της Κίνας. Η Κίνα αναγνώρισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».
Επίσης, η Κίνα επανέλαβε ότι στηρίζει τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και ότι αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της συνεργασίας ΕΕ – Κίνας.
Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι είναι πρόθυμες να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις συνεργασίες στον θαλάσσιο τομέα, να προάγουν την εξωστρέφεια και την συμμετοχικότητα. Επίσης, οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν Ευρωπαϊκές και Κινεζικές αεροπορικές εταιρείες για την έναρξη περισσότερων αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.