Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση των τιμών στην αγορά των ομολόγων καθώς κυριάρχησαν για δεύτερη συνεδρίαση, ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να κινηθούν ανοδικά.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αγγίζει το 1,38%, από 1,32% που κυμαίνονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται, ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει κάτω από το 1,2%, σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτή των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων. Στο 0,48% διατηρήθηκε, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.
Ο οίκος αξιολόγησης Moodys υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο, την επιβράδυνση της ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τον αυξημένο κίνδυνο για νέα χρηματοοικονομικά σοκ, αναθεώρησε ως «αρνητικές» από «σταθερές» τις προοπτικές των κρατικών ομολόγων. Μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 15ετές ομόλογο, με 5 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περαιτέρω στο 1,38%, από 1,36% την Παρασκευή, έναντι 0,26 % του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,63%, από 1,62% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Την ίδια ώρα υπερβολικό χαρακτηρίζει το ράλι των ελληνικών ομολόγων η Societe Generale, σημειώνοντας πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων είναι πλέον “πολύ ανεβασμένες” μετά και τον μηδενισμό των ελληνο-ιταλικών spreads την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι προχωρά σε ρευστοποίηση των θέσεών της στους ελληνικούς 10ετείς τίτλους αν και μακροπρόθεσμα δηλώνει θετική.
Η έκθεση της SocGen έρχεται μετά το “επιθετικό” report της UBS την Παρασκευή, όπου η ελβετική τράπεζα σημείωσε ότι διατηρεί την Ελλάδα στη λίστα των εκδοτών “προς αποφυγή”, και συστήνει στους επενδυτές πώληση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, πέραν του 2021 δηλαδή όταν και δεν θα υπάρχει η ασφάλεια του μεγάλου cash buffer.