Τι συζήτησε ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομικών με τον πρόεδρο της Bank of China

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange και τη Γενική Διευθύντρια, Zhou Lihong, είχε χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός.

Η συζήτηση με τους Κινέζους τραπεζίτες, επικεντρώθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί η υλοποίηση του σχεδίου “Ηρακλής” για επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς και τις δυνατότητες που ανοίγονται σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Οι Κινέζοι επενδυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για επενδύσεις στην Ελλάδα και δήλωσαν στον υφυπουργό Οικονομικών, ότι το σχέδιο Ηρακλής ανοίγει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τον τραπεζικό τομέα αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν στο κομμάτι του fintech και των συστημάτων πληρωμών, τομείς στους οποίους η Bank of China πρωτοστατεί και εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε τομείς εντάσεως κεφαλαίου (capital intensive), στην ελληνική βιομηχανία, στο corporate finance και σε τομείς που αφορούν στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, στον τουρισμό, στην αγορά τροφίμων και για τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία βάση ενός πιο συγκεκριμένου προγράμματος που θα αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα όσο και τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πάντως, ο κ. Ζαββός, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι ο τραπεζικός τομέας αλλά και το Χρηματιστήριο βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας και στόχος είναι ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας να αποκτήσει ξανά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια ως αρωγός των ελληνικών εταιρειών στη μετά την κρίση περίοδο.