fbpx
ΕΛΛΑΔΑ

Μαξίμου: «Θα τελειώσουμε τους μπαχαλάκηδες»

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την τήρηση του νόμου και δηλώνει αποφασισμένη να μπει τέλος στους μπαχαλάκηδες όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, λίγες ώρες μετά την επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, όπου αποκαλύφθηκε γιάφκα με ρόπαλα, κράνη και υλικά κατασκευής μολότοφ.

Όλες οι επιχειρήσεις  της αστυνομίας γίνονται με βάση τον νόμο, παρουσία εισαγγελέα και ύστερα από καταγγελίες για παράνομες πράξεις.

Ο στόχος που περιγράφεται από κυβερνητικής πλευράς είναι τα πανεπιστήμια της χώρας «να λειτουργήσουν ως πραγματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι ως άσυλα ανομίας και παρανομίας», με την απόδοση τους «στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους καθηγητές». Από το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι μέχρι πριν 2 μήνες στην ΑΣΟΕΕ γινόταν παζάρι με μαϊμού προϊόντα, υπήρχαν εντός του ιδρύματος αποθήκες χονδρικής και υπήρχε διακίνηση ναρκωτικών. Μετά τις συντονισμένες αστυνομικές ενέργειες η κατάσταση έχει αλλάξει και οι εικόνες αυτές έχουν εκλείψει.

Ανάλογες επιχειρήσεις θα γίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο. «Θα προχωρήσουμε βήμα βήμα, σχολή σχολή», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει δοθεί εντολή οι επιχειρήσεις να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύσει η σωματική ασφάλεια τόσο των φοιτητών όσο και των αστυνομικών. Το περασμένο Σάββατο, στην άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι «οι καταλήψεις θα τελειώσουν με προσοχή κι όχι με 3.000 παιδιά μέσα στο Πανεπιστήμιο» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο».

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου σε τέσσερις ημέρες προκαλεί εγρήγορση σε κυβέρνηση και αστυνομία καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου θα επιχειρήσουν να δυναμιτίσουν την κατάσταση και να προκαλέσουν επεισόδια. Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των επικεφαλής της αστυνομίας με τους Πρυτάνεις του Πολυτεχνείου, της ΑΣΟΕΕ, της Νομικής και του Παντείου ώστε να αποφευχθούν τα έκτροπα στις πανεπιστημιακές σχολές. Εξετάζεται να κλείσουν νωρίτερα οι σχολές, ενώ αναμένεται να διατεθούν πέντε χιλιάδες αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης και την αντιμετώπιση επεισοδίων.

Η κατάσταση έχει πυροδοτήσει και σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου μιλά για «εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, καταστρατήγηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου, που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, όταν η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα».

Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «η παρουσία ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΣΟΕΕ, η έκδοση ανακοίνωσης από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η κάλυψη που παρέχουν στους μπαχαλάκηδες δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει κολλημένο στη λογική του 3%».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ