ΕΛΑΣ για το Πολυτεχνείο: Σε επιφυλακή 5.000 αστυνομικοί

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε πλήρη κινητοποίηση τίθεται ο μηχανισμός της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Λίγες ημέρες προ της κορύφωσης των εκδηλώσεων το κλίμα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα τεταμένο, κυρίως λόγω της αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ.

Την «τεράστια ανησυχία» της ενόψει του τριημέρου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξέφρασε και η Σύγκλητος του ΕΜΠ, διαμηνύοντας ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις το πανεπιστημιακό άσυλο και καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν ξεσπάσει σοβαρά επεισόδια κατά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να διατεθούν τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί, διαφόρων υπηρεσιών, για την πορεία του Πολυτεχνείου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ΔΙ.ΑΣ (Αμεση Δράση), της Ασφάλειας. Τα αστυνομικά μέτρα για το Πολυτεχνείο θα στελεχώσει και η «φρέσκια» Ομάδα ΔΕΛΤΑ, που έκανε χθες, έξω από την ΑΣΟΕΕ, την πρώτη της εμφάνιση.

Στις εντολές που έχουν λάβει οι αστυνομικοί για την πορεία του Πολυτεχνείου είναι να γίνονται έλεγχοι έξω από σταθμούς του Μετρό, καθώς και να ληφθούν ειδικά μέτρα σε πιθανούς στόχους, όπως αστυνομικά τμήματα, με πρώτο αυτό των Εξαρχείων στην Καλλιδρομίου και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Την ημέρα της καθιερωμένης πορείας  τα Εξάρχεια θα τεθούν υπό στενή επιτήρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερα και drones της ΕΛ.ΑΣ θα ελέγχουν την κινητικότητα στην περιοχή, εστιάζοντας και σε ομάδες αντιεξουσιαστών που, τυχόν, θα «στρατοπεδεύσουν» σε ταράτσες.

Με την εκκίνηση της πορείας από το Πολυτεχνείο, αστυνομικοί των ΜΑΤ θα δημιουργήσουν αλυσίδα γύρω από την πορεία, δίνοντας -όπως και σε περασμένες χρονιές- έμφαση στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

Οι εντολές που έχουν λάβει τα αρμόδια επιτελεία της ΕΛ.ΑΣ είναι να δείξουν μηδενική ανοχή σε βιαιοπραγίες και σε απόπειρες καταστροφής ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας κατά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.