Guardian: “Ο ρόλος της Ελλάδας ως πύλη της Κίνας στην Ευρώπη”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

“Η Κίνα φέρνει δώρα στην Αθήνα” γράφει ο Guardian και σημειώνει πως η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα, θεμελιώνει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την ίδια στιγμή που η Δύση ανησυχεί για την παγκόσμια επικράτηση του Πεκίνου.

Ο Guardian κάνει αναφορά στις  16 εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, τονίζοντας ότι “η Αθήνα έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον Κινέζο πρόεδρο”.

“Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί  να εκμεταλλευτεί τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως «πύλη» της Κίνας στην Ευρώπη“, ενώ το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η τριήμερη περιοδεία του Κινέζου Προέδρου  είναι η πρώτη στην Αθήνα και έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Σαγκάη, όπου ο πρόεδρος της Κίνας έθεσε την προοπτική να γίνει η Ελλάδα «κέντρο εφοδιασμού» για τη μεταφόρτωση κινεζικών αγαθών με προορισμό τη Δύση.

Ο Guardian σημειώνει πως η ανταλλαγή τέτοιων συνομιλιών υψηλού επιπέδου, δίνει έμφαση στη σημασία που δίνει το Πεκίνο τώρα στην Ελλάδα, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζιανπίν επιδιώκει την ενίσχυση της σύνδεσης της χώρας του με τον κόσμο.

Επιπλέον, αναφέρεται  στην Cosco, υπενθυμίζοντας ότι  έλαβε τη διαχείριση για 35 χρόνια τις αποβάθρες φορτίου στον Πειραιά και το στρατηγικό λιμάνι έγινε έμβλημα της επένδυσης της χώρας στην Ελλάδα.

Μια δεκαετία αργότερα υπολογίζεται ότι το 10% των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη θα μετακινούνται μέσω του Πειραιά, καθιστώντας το άμεσο ανταγωνιστή σε λιμένες της Βόρειας Ευρώπης, όπως το Αμβούργο και το Ρότερνταμ.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τις προβλήτες του Cosco με τον κινέζο πρόεδρο δήλωσε ότι τα δύο ναυτικά έθνη ενώθηκαν για να κάνουν τον Πειραιά «όχι μόνο το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης».

Σε ένα δημοσίευμα ο κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε μάλιστα την επένδυση «ως το κεφάλι του δράκου».

Με την οικονομία της Ελλάδας να ανακάμπτει αργά από την οικονομική κρίση, η Αθήνα είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τη μαζική αγορά της Κίνας με εξαγωγές όπως το ελαιόλαδο και το κρασί.

Η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία μόλις πριν από τέσσερις μήνες, επιθυμεί επίσης να προσελκύσει περαιτέρω ξένες επενδύσεις που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ όπου η ανεργία παραμένει εξαιρετικά υψηλή στο 17,3%.

Η επίσκεψη απαιτούσε επίσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό να χειριστεί και διπλωματικά ζητήματα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τον Οκτώβριο, ενάντια στην αποδοχή κινεζικών συμφωνιών που φαίνονται «πολύ καλές για να είναι αληθινές».

Σε κεντρική ομιλία, ο ίδιος κατηγόρησε την Κίνα ότι «χρησιμοποιεί οικονομικά μέσα για να εξαναγκάσει τις χώρες να διαπραγματευτούν συμφωνίες που ωφελούν το Πεκίνο».

Οι φόβοι αυξήθηκαν περαιτέρω όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην πλατφόρμα συνεργασίας “17 + 1” των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής το Πεκίνο, παρά την επικριτική κριτική της ΕΕ στην ομάδα που υπονομεύει την ενότητα του μπλοκ.

«Γεωπολιτικά, οι δυτικοί εταίροι ανησυχούν ότι το φλερτ της Ελλάδας με την Κίνα μπορεί να αποδυναμώσει τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», δήλωσε ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής της μονάδας της Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Αθήνα. «Ο Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί να πείσει ότι η Ελλάδα δεν είναι Δούρειος ίππος και να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες με την Κίνα δεν θα υπονομεύσουν την υπακοή των Αθηνών προς τη Δύση».

Handelsblatt: Μεγάλες οι φιλοδοξίες των Κινέζων στην Ελλάδα

Μεγάλες οι φιλοδοξίες των Κινέζων στην Ελλάδα «Πώς η Κίνα διευρύνει την επιρροή της στην Ευρώπη μέσω επενδύσεων στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής Handelsblatt με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, « Σι Τζιανπίν και Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν μόλις πριν από μια εβδομάδα στη Σαγκάη όπου ο έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στην εμπορική έκθεση Expo για να προσελκύσει κινέζους επενδυτές.

“We are open for business”, προανήγγειλε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην κρατική CGTN. Δεν χρειάζεται να το πει δεύτερη φορά στους Κινέζους που έχουν ανακαλύψει ήδη προ πολλού την Ελλάδα».

Αναφερόμενη στο ενδιαφέρον των Κινέζων για την ελληνική αγορά ακινήτων, με βασικό κίνητρο βέβαια την απόκτηση χρυσής βίζας, η γερμανική έκδοση σημειώνει ότι αυτό που ενδιαφέρει τους Κινέζους είναι επίσης οι επενδύσεις.

«Αλλά σε πολύ μεγαλύτερο εύρος. Από το 2005 η Κίνα έχει επενδύσει 7,5 δις ευρώ στην Ελλάδα, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Τη Δευτέρα ο κινέζος πρόεδρος επισκέπτεται “το δικό του” λιμάνι», γράφει η εφημερίδα, με αφορμή την επίσκεψη του Σι Τζιανπίν στον Πειραιά.

«Με προσήλωση στο στόχο τους οι Κινέζοι επεκτείνουν το λιμάνι ως την πύλη τους προς την Ευρώπη: εκεί τα κοντέινερ των αφιχθέντων από την Ασία μεγάλων πλοίων της Cosco μεταφορτώνονται σε μικρότερα που συνεχίζουν προς άλλα μεσογειακά λιμάνια ή μεταφέρονται μέσω των σιδηροδρόμων προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Υπό την Cosco οι μεταφορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων δεκαπλασιάστηκαν από το 2008».

Ο νέος πρωθυπουργός Μητσοτάκης θέλει να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Με την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Σι Τζιανπίν ανταποκρίνεται σε αυτό. Διότι οι Κινέζοι έχουν πολλά ακόμη σχέδια στην Ελλάδα. Λίγο πριν την επίσκεψη του κινέζου προέδρου η Bank of China άνοιξε υποκατάστημα στην Ελλάδα.

Οι κινέζοι τραπεζίτες δεν εγκαταστάθηκαν κάπου τυχαία, αλλά στο Athens Tower, το ψηλότερο κτίριο της ελληνικής πρωτεύουσας. Αυτό υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες των Κινέζων στην Ελλάδα. Ειδικά στον Πειραιά έχουν μεγάλα σχέδια».