Καμπανάκι από την Moody’s για την παγκόσμια οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας,με την εκδήλωση οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων, προειδοποιεί
ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s , ο οποίος υποβάθμισε από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική αξιόχρεου παγκοσμίως για το 2020, εξαιτίας των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων που οδηγούν σε γεωπολιτικές εντάσεις και επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, οι οποίοι έχουν ήδη υποβαθμίσει την προοπτική αξιόχρεου των Βρετανίας, Νοτίου Αφρικής, Ινδίας, Μεξικού, Τουρκίας και Χονγκ Κονγκ, η απόφασή τους βασίζεται κυρίως σε τρεις παράγοντες.
-Απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις και εμπορικοί πόλεμοι όπως αυτός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που πλήττουν ανοιχτές και εξαγωγικές οικονομίες.

-Το όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον ενδέχεται να υπονομεύσει παγκόσμιους και εθνικούς θεσμικούς οργανισμούς, γεγονός που μαζί με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης κρίσεων και περιορίζει το περιθώριο αντίδρασης.

Αν και η μεγαλύτερη απειλή εξακολουθεί να είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, εντάσεις που υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί τόσο στον Περσικό Κόλπο, όσο και μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ, Ε.Ε. – Βρετανίας, Ιαπωνίας – Κορέας και Ινδίας – Πακιστάν, σύμφωνα με τη Moody’s.

«Σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον, η ανάπτυξη και ο πιστωτικός κίνδυνος ενδέχεται να τείνουν προς το χειρότερο», αναφέρεται στην έκθεση της Moody’s για τις 142 χώρες των οποίων αξιολογεί το αξιόχρεο.

Αθροιστικά τα κρατικά ομόλογα που έχουν εκδώσει αυτές οι χώρες ανέρχονται σε 63,2 τρισ. δολάρια.

«Υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες εξαιρέσεις αλλά και αυξημένο ρίσκο για περισσότερες αρνητικές εξελίξεις», τονίζεται στην έκθεση.