Ιδιαίτερα πετυχημένη κρίνεται από κυβερνητικά στελέχη η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα, μετά και την μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σαγκάη.
Όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπτύσσει συστηματική προσπάθεια για να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, να προβάλει την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της αξιοπιστίας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Όπως λένε ξεκάθαρα, οι διαβουλεύσεις με την ηγεσία της Κίνας παράγουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Αξιοποιεί για το σκοπό αυτό τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το γεγονός ότι λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η άποψη ότι η νέα κυβέρνηση εγγυάται την πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια και μπορεί να εμπνέει στους επενδυτές, είναι πλέον ξεκάθαρη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ισχυρός, όσο ποτέ άλλοτε!
Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη μείωση των φόρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για νέες άμεσες επενδύσεις και «ξεκλειδώνουν» τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας.
Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και με σταθερά βήματα ανακτά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.
Όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, “η Κίνα μας εμπιστεύτηκε στα χρόνια της κρίσης , έχει κάθε λόγο να αυξήσει τώρα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, πέρα από την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και την αύξηση του κινεζικού τουριστικού κύματος στοχεύει και στο άνοιγμα της αχανούς κινεζικής αγοράς στους Έλληνες παραγωγούς και τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Ο πρωθυπουργός, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών -μετά και την επίσκεψή του στη Σαγκάη- συναντήθηκε, για δεύτερη φορά, με τον Κινέζο Πρόεδρο. Υπογράφηκαν 16 κυβερνητικές και επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και συμφωνήθηκε ότι τον Απρίλιο ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί ξανά την Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει στην «Πρωτοβουλία 17+1», που αφορά στη πολυμερή συνεργασία των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα, στην οποία πρωτοστατεί η Ελλάδα.
Τα άμεσα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Κινέζο Πρόεδρο
Στα άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου είναι πρώτα από όλα:
-η περαιτέρω ανάπτυξη της επένδυσης της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά, που εξελίσσεται στον πλέον ζωτικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.
-Είναι η ίδρυση στην Αθήνα Γραφείου της China Development Bank και υποκαταστήματος της Bank of China καθώς και η επικείμενη εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της International Commercial Bank of China, που θα διευκολύνουν τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας.
-Είναι οι συμφωνίες για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων (κρόκος Κοζάνης και ακτινιδίων) στην κινεζική αγορά. Και αυτά πέρα από την προστασία 6 εθνικών μας προϊόντων -από την φέτα και το λάδι μέχρι την μαστίχα και τα κρασιά μας- στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας.
-Διαπιστώθηκε, επίσης, διαρκής δυναμική στις τουριστικές μας ανταλλαγές, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως το 2021 οι κινέζοι επισκέπτες στην Ελλάδα θα φτάσουν τους 500.000
Οι συμφωνίες
Υπογράφηκαν συνολικά δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κινεζικά κεφάλαια, δρομολογούν το νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινο-ελληνικούς δεσμούς.
Στην κοινή διακήρυξη, ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται ότι: Η Ελλάδα επαναβεβαίωσε την δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας» και η Κίνα αναγνώρισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη γειτονιά μας, καθώς και το σημαντικό ρόλο της στην προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε.-Κίνας.