Ανησυχίες προκαλεί η πτώση της αγοράς των «κουτιών»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η πτώση που εμφανίζει το τελευταίο 9μηνο η αγορά εμπορευματοκιβωτίων έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας- ΗΠΑ είναι μια από τις βασικές αιτίες για την εξήγηση της ύφεσης στον συγκεκριμένο τομέα αλλά όχι η μοναδική.

Μια προσεκτική παρατήρηση των στοιχείων του εννεάμηνου δείχνουν μία ισχνή παγκόσμια ζήτηση που περιορίζεται στο 1% και η οποία όπως εκτιμούν οι αναλυτές επηρεάζεται από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πρόσφατη μελέτη του λιμένα του Λος Άντζελες φαίνεται να επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι πέραν των οικονομικών επιπτώσεων από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας  οι «ψυχολογικές επιπτώσεις» είναι σοβαρότερες καθώς επηρεάζουν την αναπτυξιακή δυναμική εξαγωγικών κλάδων της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό δημιουργεί απειλές για ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

Οι οικονομολόγοι πάντως συμφωνούν ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος, που αποθαρρύνει τους επενδυτές γεγονός που έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις.