Ενισχύεται η FRONTEX μετά από πολλά παράπονα για αδιαφορία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πολλά παράπονα εμφανίζεται να έχει η Ελληνική πλευρά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), με αρκετούς να εμφανίζονται ακόμη πιο επικριτικοί υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη της που βρίσκονται στα καυτά σημεία της Ελληνικής επικράτειας όπου καταγράφονται αυξημένες ροές μεταναστών «κάνουν τσάμπα διακοπές»…

Στην Ελλάδα αυτή την περίοδο υπάρχουν περί των 350 μελών του FRONTEX, καθώς και σειρά πλωτών και άλλων μέσων που συμμετέχουν στην επιχείρηση επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος κατ΄επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του FRONTEX βρίσκεται στα νησιά και αποστολή της είναι να συνεργάζεται με την ΕΛ.ΑΣ. στην ταυτοποίηση των μεταναστών.

Οι Ελληνικές «γκρίνιες» εστιάζονται κυρίως σε δύο καίρια σημεία.

Το πρώτο σημείο αφορά στην επιμονή των στελεχών του FRONTEX που επιχειρούν με τα πλωτά μέσα να μην ενημερώνουν την Τουρκική Ακτοφυλακή όταν εντοπίζουν μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν τα αόρατα θαλάσσια σύνορα για να βρεθούν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, και.

Το δεύτερο πως είναι απελπιστικά αργοί οι ρυθμοί με τους οποίους ολοκληρώνουν τις ταυτοποιήσεις των μεταναστών τα στελέχη του FRONTEX στην ξηρά. Στις καθυστερήσεις αυτές οφείλεται κατά πολλούς η τραγική εικόνα που αντικρύζει κανείς σήμερα στα hot spot του Ανατολικού Αιγαίου.

Μέχρι τώρα οι αρμόδιες Ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει δύο φορές την συνδρομή του FRONTEX να αυξήσει την δύναμη του στις περιοχές με μεγάλες μεταναστευτικές ροές, καθώς επίσης και να ενισχυθεί ο εξοπλισμός παρατήρησης που ήδη χρησιμοποιείται, χωρίς όμως κάποια άμεση ανταπόκριση.

Ενισχύεται το FRONTEX

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Επιτροπής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ενισχύεται όσον αφορά το προσωπικό και τον τεχνικό εξοπλισμό του.

Επιπλέον, διευρύνεται η εντολή του για την υποστήριξη δραστηριοτήτων των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων, τις επιστροφές και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Ο νέος κανονισμός θα ενσωματώσει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του.

Ειδικότερα, προκειμένου να εξασφαλίζει τη συνεκτική διαχείριση των εξωτερικών
συνόρων της Ε.Ε. και να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κρίσεις, ο Frontex θα έχει στη διάθεσή του μόνιμο σώμα, το οποίο θα αποκτήσει σταδιακά, μέχρι το 2027 έως 10.000 μέλη επιχειρησιακού προσωπικού.

Θα περιλαμβάνει μέλη του επιχειρησιακού προσωπικού του Frontex και των κρατών μελών υπό καθεστώς είτε μακροπρόθεσμης απόσπασης είτε βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης, καθώς και εφεδρεία ταχείας αντίδρασης, που θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2024.

Επιπλέον, οι αναθεωρημένοι κανόνες θα επιτρέπουν στον οργανισμό Frontex να παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή στήριξη στα κράτη μέλη όσον αφορά τις επιχειρήσεις επιστροφής.