Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank που συνεδρίασε για το θέμα της πορείας των διαπραγματεύσεων πώλησης του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ και της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων FPS, αποφάσισε χθες την συμμετοχή στο σχέδιο “Ηρακλής” με εγγυήσεις 2,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αξιολόγησε ως ικανοποιητικές και τις δύο προσφορές που έχουν υποβληθεί από PIMCO και doValue για λογαριασμό της Fortress. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η Fortress προηγείται του τιμήματος και είναι εξειδικευμένος διαχειριστής, ενώ η Pimco έχει ήδη μετοχική σχέση με την Eurobank (ελέγχει το 5,1% της τράπεζας) και είναι μεγάλο fund.
Η απόφαση για συμμετοχή στον “Ηρακλή” θα καθορίσει το ύψος των δανείων που θα μεταβιβάσει η Eurobank στο ελληνικό APS και τα οποία θα εξαιρεθούν από την πώληση στον προτιμητέο αγοραστή. Υπενθυμίζεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στις τράπεζες, θα καλύπτουν το senior κομμάτι των τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή”.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου ο βασικός μέτοχος της Eurobank και επικεφαλής του ομίλου Fairfax, Prem Watsa.
Συγκεκριμένες προθεσμίες για την επιλογή του αγοραστή Cairo και FPS δεν υπάρχουν. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια το deal να κλείσει πριν από το τέλος του έτους και η μεταβίβαση των assets να γίνει τη νέα χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Τράπεζα να καταλήξει στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή είναι να έχουν οριστικοποιηθεί οι παράμετροι της λειτουργίας του “Ηρακλή”.
Το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του χαρτοφυλακίου Cairo και της FPS θα γίνει το 2020, σημαίνει ότι η Eurobank θα πάει στα stress tests της ΕΚΤ την ερχόμενη άνοιξη, έχοντας στον ισολογισμό της τα δάνεια του χαρτοφυλακίου Cairo, καθώς επίσης και άθικτα τα κεφάλαιά της, αφού δεν θα εγγραφεί στη χρήση 2019 ζημία από την πώλησή τους.
Το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank επιταχύνθηκε από τα τέλη του 2018, με στόχο μείωση των NPEs κατά 13,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.
Για το 2020 στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,3 δισ. ευρώ (θα είναι κυρίως οργανική, δηλαδή μέσω αναδιαρθρώσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών δανείων), ώστε στα τέλη του έτους τα NPEs να υποχωρήσουν στα 5,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 12,7%.