ΟΟΣΑ: Καμπανάκι κινδύνου για το παγκόσμιο εμπόριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Καμπανάκι για την πορεία του διεθνούς εμπορίου κρούει ο ΟΟΣΑ,, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και της Κίνας.

«Τόσο οι επενδύσεις, όσο και η ανάπτυξη του εμπορίου, τη δεδομένη χρονική στιγμή, βασίζονται στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, ώστε να μπει τέλος στην εμπορική διαμάχη τους», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, μιλώντας στο CNBC.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, ο Γκουρία επισήμανε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ίσως να είμαστε κοντά σε συμφωνία, στοιχηματίζουμε σε αυτό».

Όπως, επίσης, προειδοποίησε, τα μηνύματα για το διεθνές εμπόριο είναι ανησυχητικά, αφού τα νούμερα είναι αρνητικά. «Οι επενδύσεις αναπτύσσονται με ρυθμό μόλις 1%, έναντι 5% μέχρι πρότινος, λόγω της ανασφάλειας που επικρατέι στη διεθνή σκηνή», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΟΟΣΑ μείωσε τις προβλέψεις του, «κόβοντας» στο 2,9% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2019 και στο 3% για το 2020.

«Εάν οι αποφάσεις που λαμβάνονται, συνεχίσουν να στηρίζονται στην αρχή του προστατευτισμού, τα προβλήματα στο εμπόριο θα αυξηθούν και οι εντάσεις θα συνεχιστούν. Οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες», διαμηνύει ο Γκουρία.