Σουαζιλάνδη: Ο λαός πεινάει αλλά ο Βασιλιάς αγόρασε Ρολς Ρόις στις 14 συζύγους του!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οργισμένοι είναι οι κάτοικοι στη φτωχή αφρικανική χώρα για τον πολυτελή βίο που διάγει ο βασιλιάς τους. Ο Μσουάτι Γ΄ δεν δίστασε να σπαταλήσει 15 εκατ. ευρώ για την αγορά στόλου πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία προορίζονται για τις 14 συζύγους του.

Μόλις η είδηση έγινε γνωστή προκλήθηκε σάλος στην χώρα, που το μέσο ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 11.000 ευρώ.

Η φωτογραφία με την νταλίκα φορτωμένη με τα ακριβά αυτοκίνητα, που είχε προορισμό το παλάτι, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και εξόργισε τους πολίτες. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον βασιλιά για δαπανηρή διαβίωση του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του. «Ο ισχυρισμός πως πρόκειται για μια κατάφωρη επίδειξη αλαζονείας και απόλυτης περιφρόνησης στα συναισθήματα του φτωχού λαού της Σουαζιλάνδης από τον μονάρχη θα ήταν υποβάθμιση (του γεγονότος). Αυτός, βασικά, τους δείχνει το μεσαίο δάχτυλο και αποδεικνύει στους πάντες πως αυτός είναι ο νόμος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της αντιπολίτευσης.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Mzilikazi wa Afrika από τη Νότιο Αφρική αποκάλεσε την είδηση «θλιβερή» και μοιράστηκε στο twitter την σχετική φωτογραφία με την νταλίκα φορτωμένη με τα πολυτελή αυτοκίνητα για τις συζύγους του βασιλιά. Πηγή από το υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Σουαζιλάνδης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα της Νοτίου Αφρικής The Citizen πως ο βασιλιάς είχε αγοράσει τα ακριβά αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί ότι το 2009 το περιοδικό Forbes είχε κατατάξει τον βασιλιά της Σουαζιλάνδης ανάμεσα στους 15 πλουσιότερους γαλαζοαίματους στον πλανήτη. Τον Απρίλιο του 2018 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Σουαζιλάνδης από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1968, ο βασιλιάς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποκαλείται στο εξής «Εσουατίνι», δηλαδή το αρχικό της όνομα, πριν από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Στη γλώσσα σουάτι, Εσουατίνι σημαίνει «η χώρα των Σουάζι».

Ο 51χρονος μονάρχης είχε αρχικά 15 συζύγους, αλλά η μία απεβίωσε από καρκίνο του δέρματος και έχει αποκτήσει συνολικά 35 παιδιά. Μορφώθηκε στο Ντόρσετ και θεωρείται ο απόλυτος κυρίαρχος στην χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων από το 1986, που ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 18 ετών.