Νίκη Ερντογάν: Μπλόκο στο ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενιών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μία  μεγάλη νίκη απέσπασε ο Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, από την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κατάφερε να “πείσει” τον  Λίντσεϊ Γκράχαμ, τον γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος «μπλόκαρε» την επικύρωση από πλευράς Γερουσίας της απόφασης που έλαβε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Μάλιστα, η απόφαση του ελήφθη ανήμερα της επίσκεψης του  Τούρκου Προέδρου ,  στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία -405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά- μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται «γενοκτονία» η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

Πριν ανακοινώσει την απόφασή του, ο Γκράχαμ είχε συμμετάσχει στη συνάντηση που είχαν Τραμπ  με τον Ερντογάν με ορισμένους γερουσιαστές.

«Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ελπίζω Τουρκία και Αρμενία να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος, ενώπιον της Γερουσίας.

 Ερντογάν: Ζήτημα ιστορικών, όχι πολιτικών

Στις κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα αυτί και υποστήριξε ότι «συμπαθούντες των τρομοκρατών», οι οποίοι προσπαθούν να «βλάψουν» τη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, συμμάχους στο NATO, διασπείρουν «παραπληροφόρηση».

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν.

Ακόμη, ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.