Ερντογάν: “Εξωτερικοί εχθροί βλάπτουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

“Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Είμαι φαν του προέδρου”,  δήλωσε κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου ο  Ντόναλντ Τραμπ για τον  Τούρκο Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε μία εμπορική συμφωνία 100 δισ.δολαρίων από τα 20 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τη συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ  λέγοντας ότι είναι η χώρα με την 4η μεγαλύτερη συνεισφορά και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Τουρκία βρίσκεται κοντά στο στόχο να αυξήσει τις δαπάνες της για άμυνα στο 2% του ΑΕΠ της.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν “τεράστιες δυνατότητες”.

Παράλληλα, συμφώνησε με τον Ερντογάν για τις ευθύνες της Ευρώπης αναφορικά με το θέμα των προσφύγων, όσον αφορά στην  κάλυψη του κόστους διαβίωσης τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πιστεύω ότι ειλικρινά η Ευρώπη θα έπρεπε να πληρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία πληρώνει τα περισσότερα”, δήλωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ  τόνισε ότι διατηρεί θαυμάσια σχέση με τους Κούρδους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως και ο Ερντογάν έχει “θαυμάσια σχέση” με τους Κούρδους. Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του είπε ότι η χώρα του δεν έχει κάποιο θέμα με τους Κούρδους αλλά με τις “τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Σοβαρή πρόκληση οι S-400

Σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι δημιουργεί μια “πολύ σοβαρή πρόκληση” για τις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ζητήθηκε από αξιωματούχους να δουλέψουν πάνω στη συμφωνία “αμέσως”.

“Είμαστε ευγνώμονες στον Ερντογάν και την Τουρκία για τη συνεργασία τους στο θέμα της τρομοκρατίας”, είπε και προσέθεσε: “Με την Τουρκία συνεργαστήκαμε για τη σύλληψη του αλ-Μπαγκντάντι”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφορικά με το θέμα των S-400 και των F-35, είπε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με εποικοδομητικό διάλογο, ενώ τόνισε τη θέληση της Τουρκίας να αγοράσει πυραύλους Patriot.

Ερντογάν: Εξωτερικοί εχθροί  θέλουν να βλάψουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον “καλό του φίλο” Τραμπ και δήλωσε ότι συζήτησαν όλα τα θέματα με”ειλικρίνεια” και αυτό θα βοηθήσει  να γυρίσουν σελίδα και οι δύο χώρες.

“Υπογραμμίσαμε τη σημασία της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία, μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι και τονίσαμε ότι έχουμε περίπου 200 κρατουμένους του Νταές από αυτές τις τελευταίες επιχειρήσεις”, είπε ο Ερντογάν.

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει  τους Κούρδους ότι επιτίθενται στις τουρκικές δυνάμεις, καταγράφοντας περίπου 19 επιθέσεις τις τελευταίες μέρες, τονίζοντας ότι οι Κούρδοι παραβιάζουν τη συμφωνία.

Επικαλέστηκε εξωτερικούς εχθρούς που χρησιμοποιούν πληροφορίες για να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, συμπληρώνοντας  ότι πάνω σε αυτό βασίζεται και η αναγνώριση της γενοκτονίας της Αρμενίας από τις ΗΠΑ.

Επανερχόμενος στο θέμα των κρατουμένων τζιχαντιστών αναφέρθηκε ότι έχουν απελαθεί τζιχαντιστές ξένων χωρών, ενώ υπάρχουν ακόμα τζιχαντιστές 14 ξένων χωρών υπό τουρκική κράτηση, λέγοντας ότι οι χώρες τους θα πρέπει επιτέλους να τους δεχτούν.